MILOŠ OBRENOVIĆ JE BIO NEPISMEN, ALI VRSTAN DIPLOMATA: Priča se da se NIKOG NIJE PLAŠIO osim OVE ŽENE!
Miloš Obrenović, Foto: Printscreen

SRPSKI KNEZ

MILOŠ OBRENOVIĆ JE BIO NEPISMEN, ALI VRSTAN DIPLOMATA: Priča se da se NIKOG NIJE PLAŠIO osim OVE ŽENE!

Rođen je u okolini Požege, imao je teško detinjstvo, pa se posle brze smrti oca sa majkom i braćom našao u velikom siromaštvu

Objavljeno:

Mnogi naši vladari ostavili su dubok trag u našem narodu i istoriji, ali Miloš Obrenović je bio poseban u tome. On je jedno od najznačajnijih imena naše istorije, vođa je Drugog srpskog ustanka. Bio je knez od 1817. godine, a 13 godina kasnije dobio je dostojanstvo naslednog kneza.

Rođen je u okolini Požege, imao je teško detinjstvo, pa se posle brze smrti oca sa majkom i braćom našao u velikom siromaštvu.

Interesantno, njegovo pravo prezime je bilo Teodorović (po ocu Teodoru Mihailoviću), ali je ipak uzeo prezime Obrenović, da bi se prezivao kao polubrat Milan. Naime, njihova majka se preudala za Obrena Martinovića; stoga su i Miloš i brat mu Milan uzeli prezime po njemu.

Ovaj veliki državnik i diplomata bio je vickast u govorima, a jedna od prepoznatljivih rečenica jeste i sledeća:

Miloš Obrenović
Miloš Obrenovićfoto: wikipedia / public domain

"Srbi su uvek voleli pogrešne ljude. Srbi su jedini narod pod kapom nebeskom koji poraz slave. Mrze me jer sam uvek bio za carstvo zemaljsko a ne za carstvo nebesko".

Borio se za Srbiju i nije prezao od raznih načina da učvrsti svoj položaj i izbori se za veću autonomiju države. Iako je bio nepismen, dobro je osećao potrebe novog vremena.

Interesantno je da su za vreme njegove vladavine sagrađeno 82 škole, dve polugimnazije, jedna gimnazija i Liceium Knjažestva serbskog kao temelj visokog obrazovanja. Baš zbog toga, naši mladići su počeli da se školuju u Rusiji, Ugarskoj, Austriji i Nemačkoj, privreda je počela da napreduje, a po njegovom pozivu prestali su da dolaze lekari, inženjeri i profesori, piše "Vikipedija".

Učestvovao je u najvažnijim bitkama i lično vodio pregovore sa Turcima. Vladao je autokratski, a za vreme njegovog vladanja ukinut je feudalizam, posle čega je nastao novi društveni sloj slobodnog seljaštva.

U Takovu je 23. aprila 1815. godine podigao Drugi srpski ustanak, u Crkvi Svetog Đorđa, jednoj od najstarijih crkava-brvnara u Srbiji.

"Evo mene, eto vas - rat Turcima!" reči su koje se pripisuju Milošu na ovaj istorijski dan.

Bio je najbogatiji čovek u Srbiji i jedan od najbogatijih na Balkanu.

Proveo je 19 godina u izgnanstvu ali je davao političku podršku pristalicama u Srbiji. Posle Sveteandrejske skupštine vraćen je na vlast, ali se tokom tog drugog mandata nije mnogo zadržao.

Legenda kaže da se Miloš nikoga nije plašio osim svoje supriuge Ljubice, koja je pištoljem presudila njegovoj ljubavnici Petriji Pljakić.

Prema pisanju "Istorijskog zabavnika", od svih evropskih vladara u poslednja dva veka Miloš Obrenović imao je ubedljivo najviše potomaka. Pripisuje mu se čak šesnaestoro dece, osmoro zvanične i osmoro vanbračne. Ipak, njegova loza ugašena je sa njegovim sinom Mihailom.

Sahranjen je u kripti Saborne crkve u Beogradu.

Bonus video: Gligorija Vozarovića je lično Miloš Obrenović zvao da poveže Sretenjski ustav! Velika i značajna ličnost srpske istorije

01:44

Gligorija Vozarovića je lično Miloš Obrenović zvao da poveže Sretenjski ustav! Velika i značajna ličnost srpske istorije

(Espreso/Ona.rs/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.