OVA ŽENA IMA NAJČUDNIJE IME U CELOJ SRBIJI, A MOŽDA I ŠIRE: Otac joj dao ime po OVOM KUĆNOM APARATU, hit!
Džemina Nikolić, Foto: Printscreen Facebook

HIT NAD HITOVIMA

OVA ŽENA IMA NAJČUDNIJE IME U CELOJ SRBIJI, A MOŽDA I ŠIRE: Otac joj dao ime po OVOM KUĆNOM APARATU, hit!

A želela je da se zove drugačije, recimo Ana...

Objavljeno:

Krajem šezdesetih godina prošlog veka, u Nišu je na svet došla jedna devojčica čijem imenu Srbija ni danas ne može da se načudi.

Priča počinje 1968. godine, u selu Gornji Ljubiš kraj Niša. Te godine je Žarko Nikolić postao otac, a tih godina televizori su tek počeli da vladaju domovima. Žarko je očinstvo rešio da proslavi kupovinom marke "gemini", a taj televizor toliko je osvojio njegovo srce da je ćerku nazvao - Gemina.

Gemina za niskevesti.rs kaže da je tek polaskom u školu shvatila da njeno ime nije baš svakodnevno, jer nije poznavala nijednu devojčicu sa kojom bi delila ime.

Kaže da je često, posebno kao devojčica, želela da promeni ime, ali je poštovala odluku oca i ostalo je tako kako je on odlučio i kako je matičar prvi put zapisao. A želela je da se zove drugačije. Recimo Ana, kao i njene drugarice iz škole.

Međutim, dok je slava Gemininog imena ostala u Nišu, nedavno je devojka još čudnijeg imena osvojila Srbiju. Sigurno se sećate Latice Cvetić, koja je svojevoljno izabrala ovu čudnu kombinaciju imena i prezimena. Podsetimo, Latica zapravo uopšte nije rođena sa tim imenom - promenila ga je čim je napunila 18 godina. Pre toga zvala se Jovanka. Međutim, izgleda da ipak imena biraju ljude jer okolina je Jovanku zvala Latica toliko dugo da je na kraju rešila da to i ozvaniči.

Latica Cvetić
Latica Cvetićfoto: RTS

ŠTA KAŽE ZAKON?

Imena koja su uvredljiva, ili su pak u potpunom neskladu sa običajima sredine u kojoj dete odrasta, nisu dozvoljena. Ovo je jasno propisano članom br. 343 Porodičnog Zakona Srbije. Ako roditelji ne odustaju od namere da detetu daju pogrdno ime, ili ime kojim bi dete bilo izloženo ismejavanju, matičar je dužan da predmet dostavi nadležnom organu starateljstva na odluku. Pravo na promenu ličnog imena ima svako lice koje je navršilo 15. godinu života i koje je sposobno za rasuđivanje.

No šta je u „suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine“, a šta je samo pomalo „neobično“, o tome se da raspravljati. Shodno tome, naši sugrađani ponekad nose nesvakidašnja imena, pa se neki pripadnici muškog pola u Srbiji se odazivaju na imena kao što su : Zeka, Mrgud, Anđeo, Svilenko, Dinarko, Svemir, Istok, Nebo. Pripadnice lepšeg pola nose imena kao što su: Boja, Vučica, Svila, Blagodarna, Nedra, Vidra, Kiša, Gala, Voljena, Istra i Lika.

Bonus video:

02:00

ĆERKA DANIJELA ALIBABIĆA DOBILA DVA NEVEROTNO NEOBIČNA IMENA! Supruzi zbog rođenja drugog deteta priredio SPECIJALNO iznenađenje

(Espreso / Blic žena / Jelena Milenković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.