NIŠKI SREDNJOŠKOLCI SMISLILI ZDRAVU VARIJANTU OMILJENOG NAMAZA: Njime će "odmeriti snage" na regionalnom TAKMIČENJU
Namaz, Foto: Printscreen/Youtube/jednostavnjakuhinja

zdrava poslastica

NIŠKI SREDNJOŠKOLCI SMISLILI ZDRAVU VARIJANTU OMILJENOG NAMAZA: Njime će "odmeriti snage" na regionalnom TAKMIČENJU

Učenicima je misija da ponude zdravu varijantu krema sa visokom hranljivom vrednošću i da upozore na štetnost dodatog šećera u ishrani

Objavljeno:

Sa željom da naprave poslasticu koja ne sadrži dodati šećer, a koja je zdrava i ukusna, učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osmislili su slatki krem od žira. To je proizvod kojim će ovi niški srednjoškolci takmičiti na regionalnom nadmetanju učeničkih kompanija, pišu "Južne vesti".

Iz ove učeničke kompanije, koja se zove „SweetNI“, kažu da su na ideju došli kada su shvatili da se na tržištu uglavnom nudi hrana sa dodatim šećerom, čime se povećava njen ukus i produžava vek trajanja.

Šećer
Šećerfoto: Profimedia

Izvori lošeg šećera su sokovi, jogurti sa ukusom, kolači, slatkiši, kremovi i većina prerađenih namirnica – kažu ovi srednjoškolci.

Zato su rešili da naprave nešto što je, ne samo inovativno, već i značajno za zdravlje i ishranu ljudi.

„Došli smo na ideju da osmislimo poslasticu koja neće sadrzati dodati šećer, koja će biti hranljiva i zdrava, a istovremeno ukusna. Tako je nastao ‘SweetNI krem’ od žira. Proizvod se sastoji samo od prirodnih sastojaka kao što su brašno od žira, urme, čokolada sa visokim sadržajem kakaa i maslac“, objašnjavaju niški đaci za „Južne vesti“.

Urme
Urmefoto: Profimedia

U njihovom kremu nema, ističu, emulgatora, niti palminog ulja.

Navode da im je misija da ponude zdravu varijantu krema sa visokom hranljivom vrednošću i da upozore na štetnost dodatog šećera u ishrani.

Ovu učeničku kompaniju čini šest srednjoškolaca – Milica Todorović, Vuk Jovančić, Luka Marković, Anđelija Stevanović, Sonja Vučić i Sara Nešić.

Bonus video:

01:54

UČENICI VOJNE ŠKOLE GOSTI JUTARNJEG PROGAMA: Ovako su se odazvali pozivu! Kapetan Mihajlov izneo DETALJE ovogodišnjeg konkursa

(Espreso / Južne vesti / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.