VIKTOR I ARSENIJE SU NA VRHU LISTE NAJBOLJIH MALIH MATEMATIČARA U SRBIJI: Svaka čast, PONOS NAŠE ZEMLJE
Matematičari, Foto: Printscreen / RTS

MATEMATIČKI MARATON

VIKTOR I ARSENIJE SU NA VRHU LISTE NAJBOLJIH MALIH MATEMATIČARA U SRBIJI: Svaka čast, PONOS NAŠE ZEMLJE

Profesor Matematičke akademije Veljko Ćirović ističe da imamo sjajnu decu i da je potrebno što više raditi sa njima

Objavljeno:

Viktor Anđelović, Arsenije Nedić, Džon Stefanović i Mirko Dragić, koji su među najboljim mladim matematičarima Srbije, odneli su pobedu na "Matematičkom maratonu" za učenike od 5. do 8. razreda. To je takmičenje na kojem se testira matematička preciznost, kroz izradu najdužeg niza tačnih rešenja.

Na Matematičkom maratonu, takmičenju za više razrede osnovne škole, merila se preciznost. Cilj je imati najduži niz tačno rešenih zadataka, kaže za RTS učenik sedmog razreda u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu Arsenije Nedić koji je pobedio u kategoriji sedmaka.

Arsenije Nedić
Arsenije Nedićfoto: Printscreen / RTS

“To znači da ako jedan zadatak pogrešimo, možemo da izgubimo ceo taj niz i ne možemo ići dalje u nizu, zato što ćemo biti prekinuti i neće biti jednostavno“, objašnjava Nedić.

Učenik osmog razreda iz Zlota, kod Bora, Viktor Anđelović kaže da se takmičenje sastoji iz dva kruga, a da je finalni bio za nijansu teži. Ipak, bez problema je uspeo da tačno uradi svih 18 zadataka.

Viktor Anđelović
Viktor Anđelovićfoto: Printscreen / RTS

Učenici od petog do osmog razreda juče su zajedno rešavali ukupno 42 zadatka, što je asocijacija na 42 maratonska kilometra.

Pored Arsenija iz Beograda i Viktora iz Zlota, kod Bora, pobedu je na nivou petog razreda odneo Džon Stefanović iz Beograda, a među šestacima najbolji je bio Mirko Dragić iz Novih Banovaca.

Učenici kažu da su se za ovo takmičenje pripremali u školi, ali i da pored časova dodatne nastave prate časove Matematičke akademije.

Matematička akademija je udruženje matematičara, fizičara i informatičara, koje se bavi promocijom nauke, matematike, fizike, informatike, pružanjem pomoći talentima u njihovom napredovanju, kao i stručnim usavršavanjem nastavnika.

Profesor Matematičke akademije Veljko Ćirović ističe da imamo sjajnu decu i da je potrebno što više raditi sa njima, kako bi se iskoristio taj potencijal i kako bi u budućnosti i na međunarodnim takmičenjima ostvarivali dobre rezultate.

Bonus video:

01:12

EVO KAKO SRPSKI GENIJE PROVODI SVOJ DAN: Govori 10 jezika, radi za FBI, zna preko 850 govora napamet, A NE SPAVA PO 9 DANA?!

(Espreso / RTS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.