DA BI IZ PICODERA STIGLI DO ZAGUZJA, MORATE PROĆI KROZ DUPELJEVO:Urnebesni nazivi MESTA u Srbiji za koje niste ČULI
Selo / ilustracija, Foto: Profimedia

meštanima nije lako da kažu odakle su...

DA BI IZ PICODERA STIGLI DO ZAGUZJA, MORATE PROĆI KROZ DUPELJEVO:Urnebesni nazivi MESTA u Srbiji za koje niste ČULI

Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih imena sela i naselja u Srbiji

Objavljeno:

Srbija je prelepa zemlja bogata rekama, jezerima, nacionalnim parkovima, a svako ko je jednom poseti uvek se rado vrati. Putujući našom zemljom mogu se videti sve njene prirodne lepote i bogatstva, ali i table sa neobičnim imenima naselja

Pored prirodne lepote, naša zemlja ima još neke atribute kojima privlači pažnju.

Reč je o neobičnim nazivima naših naselja, sela, mesta koja postoje odavnina, a čija su imena iako veoma nesvakidašnja i danas ostala da krase pojedine delove Srbije.

Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih imena sela i naselja u Srbiji:

Udovice

Selo Udovice pored Smedereva, već dva veka nosi ovaj naziv. Prema poslednjem popisu ovo sleo broji 1837 stanovika. Zvanični izvori ne ukazuju na konkretan razlog zbog kog je smederevsko selo dobilo baš ovakav naziv.

Dupeljevo

Dupeljevo se nalazi u Poljanici, a pripada Vranju u Pčinjskom okrugu. Ovo selo broji mali broj stanovnika, a prema poslednjem popisu ovde živi 55 ljudi. Pre oslobođenja 1878. godine selo je nosilo naziv Kraljevo.

Smrdić

Selo Smrdić je 11. novembra 2005. godine promenilo ime u Izvor.

Nalazi se u blizini Žitorađe, a u njemu živi oko 300 ljudi. Prema pričama tu je postojao izvor vode koja je neprijatno mirisala pa je tako selo dobilo ime. Međutim postoji i druga verzija priče - ime je nastalo nakon velikog pomora konja koji su zatrpavani u jame iz koje se širio neprijatan miris.

Picoder

Picoder je Bečejsko naselje u Južnobačkom okrugu. Prema objašnjenju iz Rečnika srpskih govora Vojvodine, označava najzabačeniji deo sela. Nema sumnje da ime ovog naselja privlači mnogo pažnje, a zasigurno je i jedno od najzanimljivijih naziva.

Selo / ilustracija
Selo / ilustracijafoto: Nebojša Mandić

Zaglavak

Naselje u opštini Bajina Bašta u Zlatiborskom okrugu. U ovom mestu živi 414 ljudi. Iako nije poznato kako je ovo selo dobilo ime, ovaj kraj nadaleko je poznat po lepoti prirode.

Sisevac

Selo Sisevac nalazi se u opštini Paraćin u Pomoravskom okrugu. Prema poslednjem popisu u Sisevcu živi 15 stanovnika. Naziv sela vodi poreklo od imena manastira Sisojevac iz 14. veka koji je dobio naziv po prepodobnom Sisoju Sinaitu, monahu koji je u Srbiju došao za vreme vladavine kneza Lazara.

Slepčević

Slepčević je naselje u Šapcu, a prema poslednjem popisu ima 1.521 stanovinka. Nije poznato kako je ovo naselje u Mačvanskom okrugu dobilo ime.

Kurići

Ovo selo pripada opštini Raška u Raškom okrugu. Prema popisu iz 2011. godine u selu živi 71 stanovnik, a broj stanovnika je u padu još od 1948. godine, uz blagi porast 2002, kada je u selu popisano 108 stanovnika.

Obrva

Još jedno veoma čudno ime za mesto. Obrva je naseljeno selo kod Kraljeva, a prema poslednjem popisu u naselju živi 653 ljudi.

Stenjevac

Stenjevac je naselje koje se nalazi na teritoriji opštine Despotovac u Pomoravskom okrugu. U njemu živi 608 stanovnika, a zanimljivo je što ovo naselje ima i Park dobrih komšija. Nije poznato porekolo imena ovog naselja, ali svakako spada u jedno od najneobičnijih Srbiji.

Zaguzje

Zaguzje je mahala u opštini Crna Trava, na istoku Srbije.

Bonus video:

01:59

Da li ste ikad bili u Pi*kovcu?

(Espreso/ 24sedam/ Informer/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.