OSLOBODILAČKI MARŠ SRPSKE VOJSKE KOJI JE PROMENIO TOK ISTORIJE: Na današnji dan izvojevan trijumf nad OSMANLIJAMA
Oslobođenje Niša 1878. godine, Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

drugi srpsko-turski rat

OSLOBODILAČKI MARŠ SRPSKE VOJSKE KOJI JE PROMENIO TOK ISTORIJE: Na današnji dan izvojevan trijumf nad OSMANLIJAMA

Međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878. godine bilo je kruna ovog istorijskog uspeha

Objavljeno:

Nakon dugih i iscrpljujućih sukoba, Srbija je konačno dočekala svoj trenutak slave. Drugi srpsko-turski rat, koji je trajao od 1877. do 1878. godine, završen je na današnji dan veličanstvenom pobedom Srbije nad Osmanskim carstvom, donoseći joj ne samo teritorijalno proširenje već i međunarodno priznanje.

Ovaj rat, koji je usledio nakon neuspeha u prvom sukobu sa Osmanlijama u periodu 1876. i 1877. godine, bio je pun izazova i prepreka. Ipak, srpski narod, vođen neumitnom željom za slobodom i pravdom, uspeo je da se izbori protiv moćnog neprijatelja i da osigura svoje mesto na mapi Evrope.

Teritorijalno proširenje za četiri okruga bila je jedna od ključnih pobeda ovog rata. Ovim značajnim teritorijalnim dobicima Srbija ne samo što je povećala svoju površinu i resurse, već je i učvrstila svoju poziciju kao nezavisna i suverena država.

Međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878. godine bilo je kruna ovog istorijskog uspeha. Svetske sile su priznale Srbiju kao nezavisnu državu, čime je zvanično potvrđen njen suverenitet i pravo na samoodređenje.

Neposredan povod za ove ratove bio je ustanak Srba 1875. godine protiv turske vlasti u Bosni i Hercegovini, koji je zapalio isk r u otpora i borbe za slobodu širom regiona. Ovi ratovi nisu bili samo vojni sukobi, već i nastavak viševekovne oslobodilačke borbe srpskog naroda protiv osmanlijske dominacije.

Sklanjanje ranjenih, 1878.
Sklanjanje ranjenih, 1878.foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Danas, dok slavimo ovu veličanstvenu pobedu, sećamo se hrabrosti, odricanja i borbe naših predaka. Njihova žrtva i odlučnost oslobodile su Srbiju iz okova strane dominacije i postavile temelje za modernu, suverenu državu koja stoji rame uz rame sa ostalim evropskim nacijama.

Naša zemlja gleda u budućnost sa ponosom na svoju prošlost, spremna da nastavi svoj put razvoja i napretka, čuvajući slobodu kao svoje najveće blago.

Bonus video:

02:10

U OVOM SRPSKOM SELU LEŽI CELA ISTORIJA BALKANA: Kroz njega su prošli Kelti, Rimljani, Turci, Huni, Austrougari i Nemci!

(Espreso / 24sedam / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.