TRAŽE DETEKTORE METALA I PRETRES RANČEVA U ŠKOLAMA: Nastavnici digli glas nakon incidenata u "Ribnikaru" i Pazovi
Škola / Ilustracija, Foto: Beta/Branislav Božić

JAVLJENO JE

TRAŽE DETEKTORE METALA I PRETRES RANČEVA U ŠKOLAMA: Nastavnici digli glas nakon incidenata u "Ribnikaru" i Pazovi

Nakon incidenta u školi alarmiran je Tim za nasilje, pozvani su policija, Centar za socijalni rad, a slučaj će rešavati školski organi u saradnji sa nadležnim službama

Objavljeno:

Sve osnovne i srednje škole u Srbiji nakon masakra koji se dogodio 3. maja prošle godine u “Ribnikaru” imaju školskog policajca, mnoge od njih video nadzor i privatno obezbeđenje, a nakon poslednja dva incidenta aktuelizovana je ideja o postavljanju metal detektora na ulazu u obrazovne ustanove, pa čak i pretresanje školskih torbi i ranaca!?

Ovu temu pre dva dana je pokrenuo direktor OŠ “Heroj Janko Čmelik” iz Stare Pazove gde je učenica šestog razreda unela sekiru u školu, a sličan zahtev izneo je i deo roditelja OŠ “Vladislav Ribnikar” iz Beograda, gde je učeniku pronađen nož u rancu, pa je navodno čak i postavljanje metal detektora dogovoreno sa rukovodstvom ove obrazovne ustanove.

Vračar
foto: Tamara Trajković

Havran: I kontrola svih učenika na ulazu

- Pored školskog policajca neophodno je da škole imaju privatno obezbeđenje, detektore za metal kao i ovlašćena lica koja će da pretresaju učenike na ulazu u školu - rekao je za RTS Janko Havran, direktor OŠ “Heroj Janko Čmelik” u Staroj Pazovi, u kojoj je učenici pronađena sekiru u rancu.

Nakon incidenta u školi alarmiran je Tim za nasilje, pozvani su policija, Centar za socijalni rad, a slučaj će rešavati školski organi u saradnji sa nadležnim službama. OŠ “Heroj Janko Čmelik” trenutno pohađa oko 300 učenika i do sada nije zabeležen sličan slučaj. Kako je objasnio direktor Havran, dotičnu učenicu na ulazu je zaustavio razredni starešina i izvadio sekiru iz ranca, a devojčica je udaljena sa nastave.

Dogovoren metal detektor u “Ribnikaru”?

Prošle nedelje incident se dogodio i u OŠ “Vladislav Ribnikar” gde je učeniku osmog razreda, pod prilično misterioznim okolnostima pronađen nož u rancu. Zbog toga dva odeljenja osmaka nisu dolazila na nastavu, a juče je ispred škole održan i protest roditelja.

- To se desilo drugi put za mesec dana da je kod istog učenika pronađen nož, drugi put je reagovano. Roditelji nisu zadovoljni jer nisu dobili pisano obećanje da će učenik kod koga je pronađen nož pratiti nastavu onlajn - rekao je novinar Veran Matić, koji je takođe prisustvovao skupu.

Vračar
foto: Tamara Trajković

Na sastanku roditelja sa Ljubomirom Pjevovićem, direktorom OŠ “Vladislav Ribnikar”, dogovoreno je da se “đak sa nožem” prebaci na onlajn nastavu, ali i da se na ulazu u školu postavi metal detektor.

- Mi smo o tome razgovarali još u maju mesecu jer je to bila jedna od ideja Saveta roditelja. Međutim, kao i mnogo druge ideje, od toga nije bilo ništa. Verujem da to jeste komplikovana procedura obzirom da bi 500 đaka trebalo da bude kontrolisano kada ulazi i izlazi, i verujemo da je to jedan od razloga zašto to nije urađeno. Sada se o tome ponovo priča, i večeras će o tome biti reči na Savetu roditelja - potvrdio je za “Blic” izvor iz Saveta roditelja ove škole.

Pilot projekat u Novom Sadu još 2015.

Ideja o uvođenju metal detektora na ulazima u školu, međutim, nije nova. Ona se prvi put javila pre više od deset godina. Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn” iz Novog Sada je još 2015. godine uvela metal-detektor vrata, kao pilot projekat. Cilj je bio da se ispita koliko su ovakva KD vrata korisna, i da li bi bilo efikasno da se instaliraju u druge škole.

Takođe, i granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” zatražio je još pre masakra u “Ribnikaru” da se na ulazima u osnovnih i srednjih škola instaliraju detektori metala, kao i da se obavezno angažuje profesionalno obezbeđenje i bolje organizuju školski policajci.

Takođe, godinama unazad su spominjane i druge bezbednosne mere poput postavljanja video-nadzora u dvorištima škola, zaključavanja školskih dvorišta tokom nastave, nenajavljenih pregleda đačkih torbi...

Mnogi direktori škola su “za”, ali...

OŠ Vladislav Ribnikar, Vračar
foto: Nemanja Nikolić

Mišljenja direktora škola sa kojima smo pričali, prilično su šarenolika.

- Mislim da ne bi to bilo loše, verujem da bi đaci pozitivno reagovali. Svakako bi se smanjio nivo nasilja. Mi nismo imali nikakve slučajeve nasilja, ali svakako mislim da bi to doprinelo da nam se deca osećaju sigurnije - kaže za “Blic” Milan Novović, direktor OŠ “Momčilo Živojinović” iz Mladenovca.

Branko Subotić, direktor srednje škole “Nikola Tesla” za “Blic” takođe kaže da bi se tako sigurno povećala bezbednost, ali da postoji jedno “veliko ali”

- To bi sigurno povećalo bezbednost, ali bi pokazalo veliku dozu nepoverenja nas nastavnika prema našim đacima. To bi direktno pokazalo koliko nemamo poverenja u đake. Ja kao prosvetni radnik znam da sam dobar prosvetni radnik onda kada znam da deca kojima predajem veruju meni, i da ja mogu da verujem njima, jer svakom detetu pristupamo kao da je dobro dete - rekao je Subotić za “Blic”.

Ni metal detektori nisu svemogući

Nakon masakra u “Ribnikaru” predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se razmatralo da se u školama u Srbiji uvedu detektori metala na vratima škola, ali da ona, kako je ocenio, ne bi pomogla.

- Razmatrali smo tu mogućnost. Ali, u školi “Ruđer Bošković” postoje takva vrata, pa nije pomoglo. U “Ribnikaru” ni petoro vrata ne bi pomoglo, jer je dete ubilo onog ko je trebalo da mu oduzme pištolj - rekao je tada Vučić.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, povodom poslednjeg incidenta u “Ribnikaru”, izjavila je da se još sprovodi istraga o tome kako se u rancu jednog od učenika našao nož i da će javnost biti upoznata sa informacijama kada se bude utvrdila istina.

- Takvom oružju nije mesto u školi, u rancu učenika. Ako je dete ponelo nož od kuće, naravno da će biti određena sankcija i roditelju - rekla je ranije Slavica Đukić Dejanović za Blic TV.

KD vrata za najugroženije škole

Za uvođenje metal detektora na ulazima u škole izjasnila se i advokatica Zora Dobričanin.

- Onog dana kada se desio zločin u “Ribnikaru” sam predložila da se u cilju bezbednosti dece, i u cilju vraćanja poverenja postave detektori metala, jer bi to odvratilo decu od unošenja bilo čega što nije dozvoljeno. Primera radi, kad ulazite u avion vi prođete tu KD kontrolu i osećate se bezbedno jer imate poverenja da znate da niko neće moći da vas napadne - kaže za “Blic” Zora Dobričanin.

Prema njenim rečima na ovaj način bi se deci i roditeljima vratilo poverenje u bezbednost škola.

- Takva vrata nisu jeftina, ali mislim da ništa nije preče od bezbednosti naše dece. Trebalo bi uraditi procenu bezbednosti svake škole, pa tek onda utvrditi koje su najugroženije i u njih uvesti KD vrata - ističe Dobričanin.

Bonus video: Odavanje pošte stradalim učenicima u OŠ Vladislav Ribnikar

01:32

Odavanje pošte stradalim učenicima u OŠ Vladislav Ribnikar

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.