"OD ROĐENJA SAM BIO MUSLIMAN, MEĐUTIM...": Lazar je rođen kao Samir, otkrio je ISTINU i vratio se PRAVOSLAVLJU!
Lazar Pajazitović, Foto: Printscreen/youtube/Oтац Предраг Поповић

godinama istraživao svoje poreklo

"OD ROĐENJA SAM BIO MUSLIMAN, MEĐUTIM...": Lazar je rođen kao Samir, otkrio je ISTINU i vratio se PRAVOSLAVLJU!

Samir je godinama istraživao svoje poreklo, a preokret se desio kada je turistički otišao u manastir

Objavljeno:

Rođen je kao Samir Pajazitović u Beogradu, od majke Selime i oca Mustafe, od malena učen islamskim običajima i vrednostima koje nije mogao da usvoji i prihvati kao nešto svoje iz nepoznatih razloga.

Potreba da istraži svoje poreklo, kako kaže, kako je rastao bila je sve jača. Nakon godina traganja i borbe prvenstveno sa samim sobom, osetio je istinsku sreću i da je tu gde priprada. Shvatio je da se bolje oseća u crkvi nego u džamiji, što ga je navelo da promeni veru i pređe u pravoslavlje.

Iako je u detinjstvu porodica Lazara Pajazitovića izbegavala raspravu o poreklu iz nekog nepoznatog razloga, njegova unutrašnja potreba da istraži svoje korene postajala je sve snažnija kako je odrastao. Nazvao je svoju potragu "borbom", koja je prvo bila unutrašnja borba sa samim sobom, a zatim i sa svetom koji ga okružuje. Tokom traganja za svojim poreklom, nekoliko puta je osećao želju da odustane, ali kada je konačno otkrio svoje poreklo od loze Mrnjavčevića, to ga je dodatno ohrabrilo da nastavi sa svojom misijom.

Lazar koji trenutno živi na relaciji Srbija-Grčka, jer se prošle godine preselio na Krf, objasnio je kako je sve počelo.

"Od rođenja sam bio musliman. Međutim, vremenom sam shvatio da me više privlači crkva i manastir nego džamija, jer u džamije nisam ni ulazio. To je sve trajalo do pre nekih 15-ak godina, dok nisam sa prijateljima otišao u jedan manastir. Tu smo svi dali imena za čitanje za zdravlje tokom liturgije. Ja sam naravno rekao da sam Samir. Tada je mati manastira pročitala moje ime i pitala ko je to. Ja sam se javio, a ona mi je rekla da nisam pravoslavne vere, ali da nije problem, jer je sigurna da ću kroz koju godinu promeniti veru", priseća se on.

Lazar  Pajazitović
Lazar Pajazitovićfoto: Printscreen/youtube/Oтац Предраг Поповић

Krenuo je da istražuje i plašio se šta će da sazna o sebi

"Već na početku puta bilo je prepreka, jer informacija je bilo malo. Jako sam želeo da saznam što više, da objasnim sebi zašto sam drugačiji, a u isto vreme, plašio sam se onog što mogu saznati o sebi i svojima. Posle mnogo neuspeha i nekoliko odustajanja od potrage, sreća mi se osmehnula. U novinama je izašao članak o poreklu nekih poznatih ljudi iz Bosne i Hrvatske, i među njima je bio i Ejup Ganić, dedin brat. U tom članku se navodi da je on poreklom Mrnjavčević. Pročitavši to, dobio sam novi podstrek da nastavim sa već davno započetim traganjem", objasnio je Lazar za Jutjub kanal "Otac Predrag Popović".

Takođe, u tom periodu, priseća se, sanjao je san koji ga je, tvrdi, jasno inspirisao da odmah ostvari svoju želju za promenom vere, ili kako sam kaže, povratak vere. Odlučio je da poseti crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice u Vrbasu, gde je sve detaljno objasnio svešteniku koji je, kako tvrdi, bio iznenađen. Ipak, kako bi bio siguran da njegova odluka nije impulsivna, sveštenik mu je preporučio nekoliko knjiga za čitanje i dao mu je nedelju dana da pažljivo razmisli. Bez ikakvog oklevanja, pre deset godina, vratio je svoju veru u Vrbasu.

Krstio je i svoju decu

"Pre 10 godina sam vratio svoju veru i ispravio nepravdu koja se desila mojoj porodici, veru koja je uzeta poturčavanjem ostatka Mrnjavčevića", kaže Lazar za Jutjub kanal "Otac Predrag Popović", koji tvrdi da će svoje potomke takođe vaspitavati u skladu sa pravoslavljem.

Da on nije jedini u svojoj porodici, istakao je da i njegov rođeni brat Amir krenuo istim putem, koji je nedelju posle Lazarevog krštenja primio Pravoslavnu veru i dobio ime Đorđe. Zbog toga je kaže, jako srećan i zahvalan.

"Ja nisam uzeo praveoslavnu veru, ja sam vratio veru. Sve što se dešava dešava se uz Božiju volju i božiju pomoć."

"Krštenjem sam osetio istinsku sreću i osećaj pripadanja." zaključuje Lazar.

Već 10 godina je sa suprugom, a u skladnom su braku već 2 godine. Imaju ćerkicu i uživaju u porodičnom životu.

Bonus video:

02:37

ZAVRŠIO SAM U DOMU I UBRZO POSTAO UZOR DECI Pisac iz sedmočlane nepismene porodice: Kada su me pustili, ČEKAO ME HOROR KOD KUĆE!

(Espreso/Kurir.rs/Jutjub kanal "Otac Predrag Popović"/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.