BROJ ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA I DALJE RASTE: Oglasio se Batut sa najnovijim izveštajem o epidemiološkoj situaciji
Male boginje, Foto: Joa Souza / imago stock&people / Profimedia

EPIDEMIOLOŠK SITUACIJA

BROJ ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA I DALJE RASTE: Oglasio se Batut sa najnovijim izveštajem o epidemiološkoj situaciji

Porastao broj obolelih od malih boginja u Srbiji

Objavljeno:

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su ukupno registrovana 24 potvrđena slučaja morbila. Od tog broja 21 slučaj je na području Beograda.

Među obolelima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, osam nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 23 godine, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i šest osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.

Bolesno dete
Bolesno detefoto: Profimedia

Male boginje potvrđene su kod jedne osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine. Jedan slučaj malih boginja potvrđen je kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano. Takođe, potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci.

"Batut" podseća da su od 7. februara na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije, a epidemija je prijavljena 22. februara.

Vakcinacija
Vakcinacijafoto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji, od kojih je većina (94%) bila nevakcinisana.

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

(Espreso / batut.org.rs / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.