EVO KADA SE PADAJU MLADENCI OVE GODINE! Za dug, srećan i sladak bračni život valja ispoštovati jedan običaj
Mladenci, Foto: Profimedia

praznik

EVO KADA SE PADAJU MLADENCI OVE GODINE! Za dug, srećan i sladak bračni život valja ispoštovati jedan običaj

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 22. marta obeležavaju praznik Mladenci

Objavljeno:

Pravoslavni vernici 22. marta obeležavaju praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih – u narodu poznat kao Mladenci. Dan je posvećen uspomeni na stradanje četrdeset rimskih mladića – vojnika jednog puka u gradu Sevastiji. Ovi mladići su, po naredbi cara Likinija, pogubljeni 320. godine zbog odbijanja da se odreknu hrišćanske vere i Isusa Hrista.

Ovaj praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Inače, svi parovi koji su stali na ludi kamen nakon 22. marta prethodne godine, ovog 22. marta 2024. slave ovaj praznik.

Po običaju, mlade domaćice toga dana pokazuju svoje umeće i spretnost te ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Oni su u narodu poznati kao mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak bračni život.

Mladenčići
Mladenčićifoto: printsscreen/youtube/Slađini recepti

Mladenčići se premazuju medom i nude svim gostima koji toga dana dolaze u kuću mladog bračnog para. Gosti donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Valja napomenuti da Mladenci uvek "padaju" u vreme Vaskršnjeg posta te se i posno obeležavaju, međutim kad padnu u Čistu sedmicu, pravilo je da se praznik pomeri u vikend pre i tada se obeleže mrsnom trpezom.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.