HRABRI VIKTOR IMA MANJE RANA! Pomoć koju je "DEČAK LEPTIR" dobio od naroda se isplatila, ali postoji DRUGI PROBLEM
Viktor Pituca, Foto: Nenad Kostić

SRBIJA SE DIGLA

HRABRI VIKTOR IMA MANJE RANA! Pomoć koju je "DEČAK LEPTIR" dobio od naroda se isplatila, ali postoji DRUGI PROBLEM

Gel koji mali Viktor koristi za rane već je dao rezultate

Objavljeno:

"Dečaku leptiru" Viktoru Putici, zahvaljujući terapiji u SAD, već je bolje - rane su manje, brže zarastaju i čak je počeo da dobija na kilaži.

Čitava Srbija digla se da skupi 635.000 dolara, koliko je bilo procenjeno da je neophodno za novoregistrovanu gensku terapiju u Americi za buloznu epidermolizu. Gel, kojim Viktoru tretiraju silne rane koje mu se svakodnevno otvaraju po čitavom telu, već je dao rezultate.

- Došli smo u Vašington 3. januara i već sutradan je krenuo s terapijama. Svake nedelje ima terapiju. Rezultate već primećujemo - dosta su manje rane, brže se zatvaraju, stopalce je gotovo zaraslo. A i na kilaži je dobio, jer mu organizam ne troši više sve na zarastanje ogromnih površina rana - kaže za Kurir Milena Putica, Viktorova mama.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva/Kurir

Viktor je, pre odlaska u Ameriku, morao u Salcburg na operaciju, zapravo na dilataciju (proširenje) jednjaka, u kome se takođe otvaraju rane. I to se, nažalost, može ponoviti s jednjakom, budući da je u pitanju sluzokoža. Zato je porodica odlučila da Viktoru bude ugrađena i stoma, što je neminovnost kod većine obolelih.

Mališan ima i autizam

Po dolasku u Ameriku, podseća Milena, doktori su primetili Viktorovo neobično ponašanje za dečaka njegovog uzrasta. - Ukazali su nam na prisutnost autizma, pored bulozne epidermolize. Verujem da je bulozna epidermoliza u velikoj meri tome doprinela, jer Viktor ima zaista njen najteži oblik i preživljava ozbiljne traume od bolova - kaže Milena.

- Planiramo ovde u SAD i ugradnju G-tube, kojom bi unosio svu suplementaciju, dovoljnu količinu tečnosti i dodatno hranu. Zasad se vide rezultati i to nam daje vetar u leđa da činimo pravu stvar i da naša borba opravdava cilj i želju, a to je uvek i samo jedno - da Viktor bude dobro - navodi Milena, s kojom su u Americi suprug i mlađi sin.

Prerano je da prognozira koliko će morati da ostanu u Vašingtonu, jer ju je život naučio da ne prave dugoročne planove.

Bonus video:

01:30

Život u nehumanim uslovima devetočlane porodice iz Mošorina

(Espreso/ Kurir/ J. S. S/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.