SRBIN PODELIO STRES KOJI DOŽIVLJAVA SA RODITELJIMA: Teraju ga da ima unučiće, a on ne želi da im "USKRATI SREĆU"...
Beograd, Foto: Emilija Jovanović

nije lako

SRBIN PODELIO STRES KOJI DOŽIVLJAVA SA RODITELJIMA: Teraju ga da ima unučiće, a on ne želi da im "USKRATI SREĆU"...

Srbin se požalio na Redditu o problemu koji svi mladi proživljavaju a to je pritisak porodice

Objavljeno:

"Da li imate taj osećaj anksioznosti da dugujete roditeljima?", pitao se jedan 28-godišnji mladić iz Srbije koji je priznao da je u velikoj dilemi zbog pritiska svojih roditelja i njihovih želja da se što pre oženi i dobije dete.

U svojoj anonimnoj objavi na Reditu, objasnio je da ima lep i stabilan život i da su roditelji zadovoljni njime. Ipak problem nastaje kod teme braka i deca. Zbog toga je kaže s jedne strane "u situaciji da ne želi da živi život koji mu roditelji nameću", ali s druge oseća da im uskraćuje sreću.

"Imam 28 godina, stabilan posao, stabilan život generalno, ali oni žele unučiće a ja ne i to je sada glavni problem.

Tako da mi mozak kaže da ne treba da živim život prema tuđim očekivanjima, a sa druge strane imam osećaj da su oni dosta učinili za mene i da im uskraćujem nešto u životu zarad svoje sebičnosti.

Da li imate i vi ovakva razmišljanja/situaciju i kako se nosite sa time?", pitao je on Srbe na kraju svog izlaganja, naglasivši da mu roditelji nisu "đavoli" kao što se, kaže može protumačiti - već da su "zapravo odlični roditelji".

"Deca se ne prave zbog hira bake i deke"

Odgovore na svoje pitanje je jako brzo dobio. Najpre su mu objasnili kako i na koji način sami gledaju na njegov problem i zašto je "dugovanje roditeljima" pogrešno.

"Ne duguješ im ništa. Jednom sam pročitao da treba više da se potrudimo da budemo dobri preci nego dobri potomci - u smislu da se potrudimo ulepšati svet za generacije koje dolaze umesto da se slepo držimo tradicija prošlih generacija. Imati dete je ozbiljna stvar i ne nešto u šta se olako ulazi. Dete će znati ako ga roditelj nije želeo, a napraviti dete za hobi baki i dedi je sebičluk i, iskreno, idiotizam... Ako se odlučiš da imaš decu, to treba da bude zajednička odluka tebe i tvog životnog saputnika/ce, a ne hir roditelja koji ispunjavaš iz osećaja krivice", stoji u jednom od odgovora.

Sličan problem imaju i drugi?

Takođe, da nije jedini sa ovakvim problemom saznao u komentarima onih koji su priznali da imaju slične razgovore sa svojim roditeljima.

Telefon
Telefonfoto: Tamara Trajković

"Moji su isto sad počeli s tim pi*darijama pa sam im rekla da udome još jednog kera ako im je dosadno. Neće oni da odgajaju tu decu, ti ćeš. Ako još nisi spreman za to, nemoj zbog njihovog pritiska sebi da zakomplikuješ život",

"Da, imam, jer sam celog života slušala da nemamo para, sve se mora štedeti, mama uvek nabijala na nos da ona ništa sebi nikad ne kupuje da bi nama ostalo... Imam 33 godine, još uvek imam osecaj krivice, a oni su nas hteli, nismo mi tražili da se rodimo. Ono sto su oni uradili za nas (školovanje, odgoj) mi treba da prenesmo na svoju decu, a ne da roditeljima dugujemo celog života jer oni misle da to treba. Moji su već prestali jer sam ih sredila par puta tako da su se rasplakali. Ali ja se još uvek oporavljam od svega... Nisi druže ništa dužan. I nemoj osećati krivicu", pisali su mu oni.

Bonus video:

01:32

POTRESNA ISPOVEST MAJKE BEBE STRADALE U POŽARU KOD SOPOTA

(Espreso/ Blic/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.