SRBIN POZAJMIO PRIJATELJU 20 000 EVRA, PA SE SAD JADA SVIMA: Tek posle 10 MESECI postao SVESTAN situacije
Kuća, Foto: Nebojša Mandić

srpska posla

SRBIN POZAJMIO PRIJATELJU 20 000 EVRA, PA SE SAD JADA SVIMA: Tek posle 10 MESECI postao SVESTAN situacije

Kad Srbinu neko ne vrati dug on napiše post na internetu

Objavljeno:

Još jedna priča o neisplaćenom papreno visokom dugu zadesila je jednog Srbina koji je svom prijatelju želeo da pomogne i ispadne čovek, ali je, kako kaže, ipak samo ispao budala.

Muškarac iz Srbije koji je želeo da ostane anoniman, priznao je u svojoj objavi na Reditu da je iz dana u dan sve svesniji da dug od 20.000 evra, koliko je navodno pozajmio svom prijatelju nikada neće videti. Iako je kaže, iz poštovanja prema drugu čekao na svoj novac više godine, nedavna informaciju koju je saznao navela ga je da se zapita kome je to, zapravo pomogao.

"Jedna osoba mi duguje 20.000 evra i rok za vraćanje duga mu je prošao u aprilu prošle godine. Imam sa njim potpisan ugovor o vansudskom poravnanju overen kod notara u kojem je naznačen rok za vraćanje duga april prošle godine, a koji je istekao pre 10 meseci.

Ja nisam do sada hteo da pokrećem izvršenje, jer nisam hteo da mu kuća ode na doboš zbog 20.000 evra duga, nego sam hteo da ispadnem čovek i da mu dam dovoljno vremena da mi vrati pare. Sve vreme mi priča priče kako radi na tome, u stvari ne radi ništa nego pravi budalu od mene.

"Kad ono, međutim..."

Taj čovek je pored mene i u drugim dugovima, i shvatio sam da pare nikad neću dobiti ako ga samo strpljivo čekam, pa kada sam konačno skapirao da od tog njegovog vraćanja mojih para nema ništa, jedino što mi je preostalo je da pokrenem izvršenje, s obzirom da ima kuću i auto na sebe. Kad ono međutim...

U međuvremenu saznam da se lik napravio pametan i pred isticanje roka za vraćanje duga, čovek mrtav 'ladan prebacio vlasništvo kuće ugovorom o poklonu na svoja dva sina, tako da su od marta prošle godine oni vlasnici kuće, a ne on. Drugim rečima, javni izvršitelj nema od čega da se naplati, jer čovek nema ništa na svoje ime, nema platu, svi računi u bankama su mu blokirani.

Ima li nade da povrati dug?

Međutim, jednu sitnicu je on izostavio u svojoj prevari: njegovo prebivalište je i dalje na toj istoj adresi, pa me interesuje sledeće:

Ukoliko ja pokrenem izvršenje, s obzirom da je on prebacio vlasništvo kuće na sinove i da više nije vlasnik te nepokretnosti, da li izvršitelj ima po zakonu prava da pleni stvari iz kuće u cilju sudske naplate, uprkos tome što on nije više vlasnik te kuće, ali mu se prebivalište i dalje vodi na toj adresi?", pitao se on na kraju svog izlaganja.

Kako je svoju objavu postavio u Redit odeljku "Pravni saveti", muškarac je dobio nekoliko pravnih saveta koji bi mu mogli biti od pomoći u kako su rekli "isterivanju pravde", te da u pojedinim slučajevima ugovor o poklonu može biti pobijen na sudu ukoliko je "ugovor zaključen posle poravnanja - jer je to evidentno učinjeno da bi se izigrali poverioci".

Bonus video:

03:00

OPASNOST OD PODSTANARA KOJI OKUPIRAJU STANOVE! Advokat: Da bi se ubrzalo iseljenje potrebno je staviti OVU klauzulu u ugovor!

(Espreso/ Blic/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.