U SRBIJI VREBA NOVA OPASNOST! Dve teške bolesti mogu ODJEDNOM da napadnu organizam, evo KO su NAJUGROŽENIJI
Bolesna deca u Srbiji, Foto: EPA/KIM TIBLANI

bolest

U SRBIJI VREBA NOVA OPASNOST! Dve teške bolesti mogu ODJEDNOM da napadnu organizam, evo KO su NAJUGROŽENIJI

Dve velike bolesti mogu da se nađu u organizmu u istom trenutku. Radi se o malim boginjama i velikom kašlju

Objavljeno:

U Srbiji je potvrđen prvi slučaj malih boginja, i to u momentu kada veliki kašalj sve više preti i odnosi dečije živote.

Nažalost, opasnost da se virus koji izaziva male boginje, i bakterija koja izaziva veliki kašalj, nađu u istom organizmu sada je sasvim izvesna.

To je za 24sedam potvrdio i pedijatar Saša Milićević koji kaže da je veoma opasno ako se veliki kašalj i male boginje nađu u istom organizmu.

Kašalj
Kašaljfoto: Ruslan Huzau / Alamy / Alamy / Profimedia

- Opasno je zbog toga što borba protiv jedne bakterije i jednog virusa može da bude veoma zamorna za organizam. Ne možemo toliko antitela da stvorimo odjednom. Inače, virus obično ošteti sluznicu disajnih puteva a onda se nakači neka bakterija. Tako da je mnogo teže organizmu da se bori na dva polja, nego na jednom - kaže on.

On je naglasio i da ako se veliki kašalj i male boginje "spoje" kod odraslih čak može da bude većih komplikacija nego kod dece.

- Pogotovo ako imaju hronična oboljenja kao što su srčana, plućna, maligno, bubrežno... - kaže on.

Ipak, dobra stvar je što starija deca, kako kaže pedijatar, dosta dobro podnose ove bolesti ukoliko nemaju neko hronično oboljenje.

- Najugroženije su bebe do godinu dana života i stariji ljudi, kao i oni koji imaju hronična oboljenja - zaključio je pedijatar.

Bonus video:

03:14

MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

(Espreso/24sedam/ R.M/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.