"NASTAVLJAM BORBU SVOJE POKOJNE SUPRUGE": Advokat Zoran Pešić prošao je pakao, a sada se BORI ZA SVE TRUDNICE
Zoran i Marija Pešić, Foto: RINA, Privatna arhiva, Društvene mreže

u jeku borbe

"NASTAVLJAM BORBU SVOJE POKOJNE SUPRUGE": Advokat Zoran Pešić prošao je pakao, a sada se BORI ZA SVE TRUDNICE

Advokat Zoran Pešić iz Niša ponudio je besplatnu pravnu pomoć ženama koje su pretrpele akušersko nasilje, a u razgovoru za Espreso otkriva motiv ovog gesta

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Potresna objava Marice Mihajlović na društvenoj mreži Fejsbuk, koja je optužila ginekologa akušera iz bolnice u Sremskoj Mitrovici za smrt njene bebe, pokrenula je lavinu svedočenja žena koje su doživele nasilje tokom porođaja u Srbiji.

Ove potresne priče bacaju svetlo na ozbiljne izazove sa kojima se suočavaju trudnice i porodilje u zdravstvenim ustanovama, podstičući pitanja o kvalitetu zdravstvene nege tokom najvažnijeg životnog trenutka.

Strah, neznanje ili nešto treće razlozi su zašto žene radije izbegavaju da ove slučajeve prijave nadležnima. U jeku borbe sa ovim sistemskim problemom, advokat iz Niša, Zoran Pešić, ponudio je ženama besplatnu pravnu pomoć i podsetio da se bore za sebe, da ne ćute i ne trpe.

Advokat Zoran Pešić
Advokat Zoran Pešićfoto: Privatna arhiva

U razgovoru za Espreso objasnio je da akušersko nasilje nije samo direktno nasilno ponašanje, već i ignorisanje porodilja, nepružanje adekvatne medicinske pomoći u tim trenucima.

"Akušersko nasilje je svaki oblik verbalnog ili fizičkog zlostavljanja od strane lekara, svaki vid neprijatnog i agresivnog ponašanja, od ciničnih i uvredljivih izjava lekara i medicinskog osoblja do fizičkog maltertiranja prilikom porođaja", ističe advokat.

Kako objašnjava, u našem društvu vlada mišljenje da je "uvek moglo gore", a ljudi su naučeni da se ne bore za sebe, već da ćute i trpe, a nasilje je postalo deo svakodnevice.

Na ovaj potez se nije odlučio slučajno. Nastavio je borbu njegove pokojne supruge Marije koja je preminula u oktobru 2022. druge godine, a koja nije imala priliku da se bori protiv akušerkog nasilja u Srbiji, iako joj je to bila namera. Kako kaže advokat, pokojna supruga je takođe pretrpela jedan vid akušerskog nasilja samo par dana pre porođaja.

Marija Takić Pešić
Marija Takić Pešićfoto: Društvene mreže

"Podizanje svesti o neophodnosti borbe protiv tog nasilja ovih dana, gde su šerovani i postovi sa Marijinog instagram naloga je i mene opet pokrenulo da se aktivno uključim i dam maksimalno doprinos i učinim sve što je u mojoj moći da se već jednom stane na put bahatom i bezobzirnom ponašanju lekara u akušerskoj oblasti. Mi svi advokati u kancelariji samo nastavljamo ono što je Marija započela i što bi sigurno sprovela u delo da je sa nama", kaže advokat.

Od trenutka kada je ponudio besplatnu pravnu pomoć, javilo mu se više slučajeva, a najviše je bilo pritužbi na drsko i bezobzirno ponašanje medicinskog osoblja i na nepreužanje adekvatne medicinske pomoći usled koje je jedna porodilja imala ozbiljno ugroženo zdravstveno stanje, a koje će kako kaže nažalost ostaviti i trajne posledice.

"U svim slučajevima je očigledan primer akušerskog nasilja. Obavio sam razgovor sa njima, pregledao dokumentaciju i smatram da ima osnova za pokretanje krivičnih postupaka. Nadam se da će porodice pokrenuti te postupke, a ja sam naravno spreman da ih zastupam da do kraja ostvare svoja prava i dokažu postojanje akušerskog nasilja u njihovim slučajevima, kako tim i takvim lekarima i medicnskom osoblju ne bi palo na pamet da više ikada i pomisle na to da prema bilo kome vrše nasilje", ističe.

Činjenica je da je akušersko nasilje stara "boljka" našeg sistema, i činjenica je i da se o promenama govori tek kada do fatalnog ishoda dođe.

O tome da li će žene u Srbiji konačno imati garantovan dostojanstveni tretman na porođaju, advokat kaže da je napravljen dobar početni korak, ali i da je potrebna istrajnost u borbi i kontinuitet.

Porodilište
Porodilištefoto: RINA

"Žene su ohrabrene, što mogu proceniti na osnovu pisanja po društvenim mrežama, javno se prozivaju lekari koji se tako ponašaju i verujem da će se brzo krenuti i sa prijavama protiv nesavesnih lekara. Кad nesavesni lekari i ceo zdravstveni sistem budu suočeni sa velikim brojem prijava, neće biti u mogućnosti da više to kriju i da se štite, a moje mišljenje je da će to ohrabriti savesne lekare da i oni u svojim ustanovama više ne moraju da brane bahate i bezobzirne lekare", navodi.

"Došlo je do gornje tačke, gde više lekari ni ne prikrivaju takvo svoje ponašanje, otvorenim vređanjem, otvorenim nepružanjem pomoći i nege te na kraju i otvorenim vršenjem fizičkog nasilja", kaže advokat za Espreso.

Svojim kolegama poručuje da tu borbu što više olakšaju i stave širi društveni interes iznad profesije, a ženama da više ne trpe bilo koji oblik nasilja za vreme trudnoće, porođaja i nakon porođaja, i da se izbaci iz misli krilaticu „uvek može gore“.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.