DA LI JE GOTOVO SA ZIMOM? Ovo je najnovija vremenska porgnoza Todorovića za NAREDNI PERIOD
Nedeljko Todorović, Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC, Nemanja Nikolić

KAO DA JE PROLEĆE

DA LI JE GOTOVO SA ZIMOM? Ovo je najnovija vremenska porgnoza Todorovića za NAREDNI PERIOD

Vreme u Srbiji je pod uticajem anticiklona

Objavljeno:

Prolećne temperature u februaru. Do kraja nedelje u većini mesta biće između 15 i 20 stepeni Celzijusa, ponegde i 22 stepena, kaže meteorolog Nedeljko Todorović. Promena vremena očekuje nas početkom naredne sedmice ali, naglašava, neće biti prave zime.

Vreme u Srbiji je pod uticajem anticiklona, pa zato deluje kao da je proleće stiglo već u februaru, objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

Navodi da sa Mediterana u Srbiju stiže topli afrički vazduh i podiže temperaturu, a kada nema jačeg vetra temperatura je ujednačena.

Todorović kaže da je u stručnim krugovima ovaj anticiklon poznat kao "Azurski anticiklon", a ne "Zevs".

Ta imena, kako kaže, daju ljubitelji meteorologije ili možda neke privatne kompanije, prema svom nahođenju.

1 / 5 Foto: Petar Aleksić

Predstojeći vikend topliji, zatim sledi zahlađenje

Ipak, i dalje je zima, tako da u nekim mestima ima jutarnjeg mraza ili magle, ali je dnevna temperatura pod uticajem ciklona sve viša i viša.

"Uz južni vetar i ciklon biće još dva stepena toplije", objašnjava Todorović, ali dodaje da je to predznak promene vremena i da od naredne nedelje sledi postepeno naoblačenje.

Do subote ili nedelje maksimalna dnevna temperatura biće uglavnom između 15 i 20 stepeni, ali ponegde može da prekorači tu vrednost i dostigne 22 stepena.

Velika je dnevna razlika u temperaturi – danju je, na suncu, prijatno u košulji, a uveče nam je na vetru ipak neophodan kaput, slikovito objašnjava Todorović.

Da li je gotovo sa zimom

Ne treba računati da je gotovo sa zimom, podseća Todorović i kaže da sneg može pasti i u martu.

"Što bude kasnije, do kraja zime ili početka proleća, niće biti neka velika hladnoća i male su šanse da bude neke prave zime, da nas okuje led", procenjuje Todorović.

Kaže da skijaši najviše vole da kraj zime provedu na planinama, zato što je dan dug – trenutno na Kopaoniku ima oko 25 centimetara snega.

Zbog toplog vremena, do kraja sedmice će se visina snega, tamo gde ga ima – na visinama preko 1.500–1.600 metara – prepoloviti, prognozira Todorović.

Bonus video:

03:30

ZAR OPET?! SKIDAJTE JAKNE, STIŽE NAM TOPLO VREME! Meteorolog Todorović šokirao prognozom za decembar: EVO KADA ĆE PASTI PRVI SNEG

(Espreso / RTS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.