DAN MU POČINJE PRE IZLASKA SUNCA I NIŠTA MU NIJE TEŠKO: Ovaj MLADI STOČAR treba da BUDE PRIMER SVIMA - KAPA DOLE
Mirfat Destanović očuvao porodičnu tradiciju., Foto: RTV Novi Pazar / YouTube / Printscreen

Zanimljivost

DAN MU POČINJE PRE IZLASKA SUNCA I NIŠTA MU NIJE TEŠKO: Ovaj MLADI STOČAR treba da BUDE PRIMER SVIMA - KAPA DOLE

"Ništa mi nije teško" tvrdi dvadesetdvogodišnjak

Objavljeno: 14:49h

Na prostranim pašnjacima Peštera, već dugi niz decenija živi i radi porodica Destanović. Dolaskom nove generacije postojao je strah da će se tradicija završiti, međutim to nije slučaj, mladi stočar Mirfat Destanović iz Leskove, očuvao je običaje svojih predaka.

U svojoj 22. godini, Mirfat predstavlja primer mladog čoveka koji je svoj životni put posvetio ovčarstvu i očuvanju tradicije koja se prenosi s kolena na koleno u njegovoj porodici.

U ranom dečačkom dobu, Mirfat je kročio na pešterske pašnjake, gde je naučio lekcije koje su oblikovale njegov život. Rano je shvatio značaj rada i slobode, dve vrednosti koje je nastavio da neguje do dan danas.

Stoka
foto: Printscreen/YouTube/RTV Novi Pazar

―Nikada mi nije ništa teško da odradim. Nasledio sam porodičnu tradiciju. Deda, otac, pa unuk. Ima li šta lepše od toga kada se posao i volja sretnu u isto vreme― priča Mirfat s osmehom koji retko napušta njegovo lice.

Ova mladost je dokaz da se tradicija i moderni život mogu uspešno spojiti, čuvajući pritom bogatstvo koje se prenosi generacijama.

Mirfatov radni dan počinje pre izlaska sunca i traje do njegovog zalaska, a ponekad i duže.

1 / 3 Foto: Printscreen/YouTube/RTV Novi Pazar

― Ja volim da se bavim ovim poslom i nemam problema sa tim da se i u budućnosti predam ovčarstvu. Sviđa mi se to što radim― kazuje Mirfat.

Za ovog mladića, ovčarstvo nije samo posao, već predstavlja način života i omogućava mu da bude u stalnom dodiru sa prirodom. U njegovom glasu čuje se ponos kad govori o nasleđu koje želi da očuva i prenese na buduće generacije.

― Deda, otac, pa unuk― ponavlja Mirfat, ističući važnost porodične tradicije u ovčarstvu.

Bonus video:

02:24

NAJZANIMLJIVIJI SAJAM POLJOPRIVREDE U SRBIJI: Posetioci mogu da vide konje, ovce, koze, a jedan proizvod je posebno popularan

Slike preuzete sa sajta RTV Novi Pazar.

Espresso / Kurir / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.