Srbija GODIŠNJE ostane bez 2.000 zdravstvenih radnika! A skoro svi idu u istu zemlju
Foto: Beta/ Saša Đorđević

KO ĆE NAS LEČITI?!

Srbija GODIŠNJE ostane bez 2.000 zdravstvenih radnika! A skoro svi idu u istu zemlju

Prema podacima dobijenim ukrštanjem brojeva koje vode sindikati i komore lekara i medicinskih sestara, Srbiju godišnje napusti skoro 2.000 zdravstvenih radnika, a najveći broj njih ode u Nemačku
Objavljeno:

Predsednica vojvođanskog ogranka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Ranka Ješić upozorila je da mnogo zdravstvenih radnika odlazi i na Bliski istok, u Katar ili Saudijsku Arabiju, ali da odlazak u Nemačku "ima razmere egzodusa".

foto: Zorana Jevtić

Ješić je kazala da medicinske sestre i tehničari odlaze iz više razloga zbog plata od 35.000 dinara, neplaćenih dežurstava i neplaćenog prekovremenog rada, kao i zbog nenapredovanja u poslu.

foto: Beta/ Dario Grzelj

- Tamo nemate nepotizam političkih partija, da nekog primite samo da bi sedeo. One tamo rade, neko prati njihov rad, vrlo brzo napreduju, plaćene su, nijedan radni sat im nije zakinut i ne može da se desi da jedna sestra radi sa 40 pacijenata - rekla je Ješić za Vojvođanski analitičko istraživački centar.

foto: Fonetap

Dodala je da je Nemačkoj potrebno oko 10.000 kvalifikovanih medicinskih sestara, a onima koji odu omogućuje se da povedu i kompletne porodice sa sobom.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.