ZNATE LI ŠTA JE "BIBLIOTEKA LJUBAVI"? Selo Katići baštini DIVAN OBIČAJ, tiče se MLADENACA
Biblioteka/Ilustracija, Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

DIVNO

ZNATE LI ŠTA JE "BIBLIOTEKA LJUBAVI"? Selo Katići baštini DIVAN OBIČAJ, tiče se MLADENACA

Među poslednjim parovima koji su donirali knjigu u biblioteku su Dimitrijevići, venčani 2012. godine

Objavljeno:

U selu Katići, nedaleko od Ivanjice, nalazi se "Biblioteka ljubavi", koja je svom nastanku jednstvena u Srbiji.

Police ove neobične literarne zbirke sačinjavaju knjige koje su mladi bračni parovi iz ovog kraja, a prvenstveno Brezove i Šarenika, poklanjali seoskoj školskoj biblioteci u Katićima, kao uspomenu na dan svog venčanja.

Biblioteka danas ima oko 600 naslova, većinu su darivali mladi bračni parovi sa željom da im zajednički život bude dugovečan poput redova ispisanih na stranicama poklonjenih knjiga. Bilo je to u vreme kada su pod jednim krovom bili škola, mesna kancelarija i seoska prodavnica...

- Ideju o osnivanju ove biblioteke je osamdesetih godina prošlog veka pokrenula učiteljica Dana Luković, koleginica koja je predavala u školi u kojoj sam kasnije postao direktor. Osim što je bila odličan pedagog, pospešivala je angažovanje žena na selu koje je uključila u proizvodnju odeće od vune za zlatiborski "Sirogojno". Ideja da pokrene ovu vrstu biblioteke je samo jedna u nizu plemenitih stvari koje je uradila. Kada je otišla u penziju, u školi smo nastavili sa praksom da mladenci Brezove i Šarenika nastave sa doniranjem knjiga - priča Mileta Karaklajić, nekadašnji direktor OŠ "Mićo Matović" u Katićima, u okviru koje se i danas nalazi "Biblioteka ljubavi".

On i njegova supruga Danka su knjigu biblioteci donirali u oktobru 1983. godine. Školska biblioteka broji oko 600 naslova koje su donirali mladi bračni parovi, a gotovo svi koji su poslednjih 50 godina brak sklopili u seoskoj mesnoj zajednici.

- Među prvim parovima koji su donirali knjigu su Branko i Sonja Stambolić, davne 1980. godine. Na posvetama knjiga se nalaze skoro sva prezimena familija koje nastanjuju Šarenik u Brezovu, jer su svi oni građanski brak sklapali u seoskoj mesnoj kancelariji.

Knjige
Knjigefoto: Profimedia

Među poslednjim parovima koji su donirali knjigu u biblioteku su Dimitrijevići, venčani 2012. godine. Iste godine je zatvorena kancelarija mesne zajednice u kojoj su se pred matičarem mladenci jedno drugom zaklinjali na večnu ljubav, pa je to i razlog zašto nema poklonjenih knjiga poslednjih 10 i više godina. Fundus školske biblioteke u ovom ivanjičkom selu je šarolik. U njoj se nalaze brojni naslovi beletrisrtike, rečnika, pravopisa srpskohrvatskoh jezika, pa sve do političke literature koju je porodica Stambolić iz legata Ivana Stambolića donirala školi. Naravno, najbrojniji su naslovi sa ljubavnom tematikom. U selu kažu da se većina brakova sklopljenih u skromnoj kancelariji mesne zajednice održala.

- Biblioteka ljubavi, kako meštani vole da je zovu, se i danas nalazi u školi. Mladenci su na dan svog venčanja biblioteci poklanjali knjigu, a prva je poklonjena 1980. godine. Inače, u sve donirane knjige su uredno zabeležene i popisane, o čemu postoji i evidencija u vidu knjige donatorstva - kaže Vojislav Milović, sadašnji direktor OŠ "Mićo Matović" dodajući da u evidenciji ima oko 600 upisanih knjiga, ali veruje da je taj broj i veći jer nisu sve upisane u svesku donatorstva.

- U bibliotekarstvu sam više od 20 godina i mogu da tvrdim da je ovo jedinstvena biblioteka u Srbiji koja je nastala na ovaj način. Posebno ističem značaj ove biblioteke za bibliotekarstvo, jer je reč o seoskom području, gde su ljudi teško dolazili do knjiga, jer u tim selima nije bilo knjižara - rekla je Emilija Peruničić, direktorka Biblioteke "Svetislav Vulović" u Ivanjici. D.Č.

Bonus video:

01:43

BIBLIOTEKA KOJA JE NASTALA U GOSTIONICI: Osnovana pre 155 godina, gorela u požaru, a danas je simbol Srema (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Kurir, Zvezdana Gligorijević/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.