SRPSKI MAJSTOR OTKRIVA ŠTA IZAZIVA KRATKI SPOJ U KUĆI: Jednu stvar ODMAH MORATE da PROVERITE da se ne BI DESILO...
Struja / ilustracija, Foto: Printscreen/youtube/Prva Tv

OBRATITE PAŽNJU!

SRPSKI MAJSTOR OTKRIVA ŠTA IZAZIVA KRATKI SPOJ U KUĆI: Jednu stvar ODMAH MORATE da PROVERITE da se ne BI DESILO...

Hausmajstor Tomislav Micić otkriva kako da ne dođe do strujnog udara u kući

Objavljeno:

Usled loše instalacije i nepravilne upotrebe, najpre produžnih kablova, kao i nepažnje dešavaju se strujni udari u kućama, kancelarijama, poslovnim prostorima itd. Ne samo što može da dođe do požara, već udar eletkrične struje može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice.

Udar izaziva prekid disanja, gubitak svesti, prestanak rada srca, zatim opekotine na mestu kontakta sa izvorom električne struje, toničko-kloničke grčeve i smrt. Električni udar ponekad odbaci povređenog te ovaj usled pada zadobija i druge povrede. Struja veoma velike jačine prouzrokuje izgoretine i ugljenisanje. Smatra se da su za život najopasniji naponi struje od 110-500V, piše Stetoskop.

Hausmajstor Tomislav Micić. Gostujući na Prva TV detaljno je objasnio šta najčešće izaziva kratki spoj u kući.

"Obično su to uređaji koji se više drže u rukama. Može biti pegla i može biti fen. Dešava se da se kablovi polome tokom korišćenja i žice se dodirnu i nastane spoj", objašnjava Micić i otkriva šta se dešava ako pređemo granicu sa vatima.

Tomislav Micić
Tomislav Micićfoto: Tv Prva

"Ako ne iskoči osigurač, možemo da pretpostavimo da će kabl od produžnog kabla početi da se greje i počne da se topi i da dođe i do požara”, objasnio je hausmastor i dodao da je zato važno da pre svake upotrebe i kupovine određenog kućnog uređaja, proverite koliko vati sadrži, a koliko vaš produžni kabl podržava. Ukoliko ne znate to sami da odredite, možete uvek da se raspitate kod prodavca ili da pitate vašeg hausmajstora.

Kako reagovati ako vas "udari" struja?

Stručnjaci savetuju da odmah prekinete kolo električne struje, izvadite utikač, odvrnute osigurač, drvetom prekinutie provodnik, ali ne golim rukama već gumenim debelim rukavicama ili uvite ruke suvim tekstilom i to obilno i tako uhvatite provodnik. Kod visokih napona, držite se barem na 10 metara udaljenosti dok se ne osigura isključenje napona. Odmah se odaljite i pozovite pomoć!

BONUS VIDEO:

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso/Prva.rs/Stetoskop.info/MONDO/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.