DA LI MORAMO DA SE VAKCINIŠEMO NAKON SMRTI ČETIRI BEBE? Ovo pitanje svi postavljaju, a evo ŠTA KAŽU LEKARI!
Vakcinacija, Foto: BETAPHOTO DRAGAN KARADAREVIC

VELIKI KAŠALJ

DA LI MORAMO DA SE VAKCINIŠEMO NAKON SMRTI ČETIRI BEBE? Ovo pitanje svi postavljaju, a evo ŠTA KAŽU LEKARI!

Broj obolelih od velikog kašlja raste i kod dece i kod odraslih, a lekari daju konačan odgovor na pitanje da li treba da se vakcinišemo

Objavljeno:

Četiri bebe preminule su u Beogradu zbog velikog kašlja. Broj obolelih raste i kod dece i kod odraslih, a svi postavljamo pitanje - "Da li i ja treba da se vakcinišem?". Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", među obolelima od velikog kašlja (pertusisa) najčešće su deca od 10 do 14 i od 15 do 19 godina, a sve je više odraslih sa simptomima ove smrtonosne bolesti.

Epidemiolozi upozoravaju da je vakcinacija neophodna na svakih 10 godina. Ipak, cepiva za sve koji imaju više od šest godina, u našoj zemlji nisu odobrena, iako je oboljenje uzelo maha. Javnost u Srbiji šokirala je vest o smrti četiri bebe u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", koja je nastupila kao posledica oboljevanja od velikog kašlja. Prema saopštenju Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", deca su bila mlađa od tri meseca, što znači da nisu stigla da prime ni prvu dozu DTP vakcine.

U izveštajima "Batuta" stoji da je najveći broj zaraženih među decom koja su u osnovnoj školi i starija, a od čije je poslednje, tačnije druge revakcine, prošlo više od 10 godina. Ovi podaci navode na činjenicu da je neophodna vakcinacija starijoj deci, ali i odraslima, kao i građanima koji imaju više od 65 godina i spadaju u rizičnu grupu.

Batut
Batutfoto: Dado Đilas / Zorana Jevtić

Novorođenčad u najrizičnijoj grupi

Nažalost, oni koji svojevoljno žele da se vakcinišu i zaštite od velikog kašlja, trenutno u Srbiji, nemaju tu mogućnost. "Vakcinu protiv pertusisa su svi ili je bar većina građana, primila dva meseca posle rođenja, a potom prvu revakcinu sa dve godine i drugu sa šest, pred upis u školu. Zaštita od tih vakcina slabi posle pet do šest godina, pa bi bilo dobro da se vakcinišu i starija deca i odrasli. Ova bolest je najopasnija za novorođenčad, ali smeta i starijima. Na svakih 10 godina treba primati vakcinu protiv velikog kašlja, ukoliko želimo da budemo zaštićeni od ovog surovog oboljenja. Nažalost, vakcine nema, osim za bebe i predškolsku decu, to su četvorovalentne i petovalentne, koje stariji ne mogu da dobiju", kaže za Nova.rs dr Ivana Begović Lazarević, specijalistkinja epidemiologije iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu i dodaje da bi se prva vakcinisala, ako bi znala gde može da kupi i dobije ovo cepivo.

"U domovima zdravlja, kao ni u zavodima, nema ove vakcine za stariju decu i odrasle, a privatne apoteke, čak i ako bi uspele da ih nabave, niko to ne bi mogao da kupi, niti bi ljudi imali gde da odu i da im neko da tu vakcinu. Mora da postoji sertifikat, propisana kontrola za vakcine, a bez papirologije i odobrenja ALIMS-a, mi u Zavodu ne smemo da dajemo cepiva koja pacijenti donesu, nakon što su ih kupili 'negde' u Srbiji ili u inostranstvu. To je zabranjeno. Znači, neophodno je da država, odnosno RFZO, obezbedi vakcine besplatno ili da ih distribuira apotekama, pa da građani, koji žele, imaju mogućnost da kupe i da se vakcinišu u svom domu zdravlja", objašnjava dr Begović Lazarević.

Od 2025. godine u kalendaru obavezne imunizacije biće dodata treća revakcina protiv velikog kašlja, koju će primati deca u osmom razredu. "Deca u tom uzrastu sada primaju samo revakcinu protiv difterije, ali ne i pertusisa. Od sledeće godine se to konačno menja i uvodi se obavezna treća revakcina, koja je očigledno preko potrebna. Nadam se da kada država uvede ovu revakcinu za osmake, da će nabaviti više zaliha i obezbediti apoteke, kako bi i odrasli mogli bar da kupe ovo cepivo i vakcinišu se", kaže epidemiološkinja.

bolesno dete
bolesno detefoto: Profimedia

Zaštita traje do petog razreda

Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava kada bi decu trebalo vakcinisati. "Ako je obuhvat vakcinacijom više od 95 odsto, onda postižemo kolektivni imunitet i bolest se može javljati sporadično, ali nikako u meri u kolikoj je sada prisutna. Decu treba vakcinisati sa navršenih osam nedelja, pre toga nikako, jer imunski sistem mora da sazri. Kasnije dobijaju revakcinu u drugoj godini, pa još jednu pred polazak u školu. Oni su zaštićeni do petog razreda, možda malo duže", kaže za Nova.rs dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

U većini zemalja odrasli imaju mogućnost da se vakcinišu protiv velikog kašlja.

"U nekim zapadnim zemljama praktikuju da se trudnice u trećem mesecu vakcinišu protiv velikog kašlja, kao i njihovi ukućani, pre nego što novorođenče bude otpušteno iz porodilišta. Ovo je praksa u Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Americi. Kod nas se samo mala deca vakcinišu protiv pertusisa i dobijaju petovalentnu, odnosno četvorovalentnu vakcinu, a za starije bi bila potrebna mono vakcina, koja u Srbiji nije odobrena, pa je nema u apotekama. Ipak, najvažnije je da se izvrši pritisak kroz zakon, da se vakcinišu sva deca koja moraju biti imunizovana, kao i da se udari na antivakcinaški lobi koji je zlo", naglašava dr Radovanović.

Bonus video:

09:16

AKO NOVOROĐENČE DOBIJE VELIKI KAŠALJ, PRESTAJE DA DIŠE! Eksperti o vesti da su 4 bebe preminule: Ne znate šta je u pitanju

(Espreso / Nova / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.