STIŽE "ZEVS" KOJI DONOSI NAJTOPLIJI FEBRUAR U POSLEDNJIH 30 GODINA U SRBIJU: Spremite se za ZIMU KAKVU NE PAMTITE
Lepo vreme, Foto: Ana Paunković

VREMENSKE PROMENE

STIŽE "ZEVS" KOJI DONOSI NAJTOPLIJI FEBRUAR U POSLEDNJIH 30 GODINA U SRBIJU: Spremite se za ZIMU KAKVU NE PAMTITE

Nazvan je Zevs jer prema grčkoj mitologiji taj bog može da upravlja vremenom

Objavljeno: 14:07h

Moćni anticiklon Zevs stiže iz Afrike i u narednim danima će se proširiti na veći deo Evrope i stiže do Srbije!

Zevs će svoje pipke najpre ispružiti na jugozapadu kontinenta, a posle će se proširiti nad zapadnom, srednjom i severnom Evropu.

Meteorolozi navode da je anticiklon Zevs toliko moćan da može da nadjača zimu pa sledećih desetak dana zaboravite na debele jakne i to pogotovo u Dalmaciji gde će temperature ići i iznad 16 stepeni.

Nazvan je Zevs jer prema grčkoj mitologiji taj bog može da upravlja vremenom.

Zevs
Zevsfoto: Vikipedija/ zevs

Radi se o suptropskom anticiklonu koja zimi donosi temperature iznad proseka za ovo doba pa hladnoće sigurno neće biti do kraja januara, a nećemo je videti ni u prvim danima februara.

Prema najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) od četvrtka će u Beogradu maksimalne dnevne temperature biti devet stepeni Celzijusovih, dok se prvog dana vikenda očekuje do 13 stepeni u prestonici i 14 u Kragujevcu.

Podsetimo, i meteorolog Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda rekao je za Kurir da će sam početak februara biti topliji od proseka sa odstupanjima u temperaturama od tri do šest stepeni.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: Kurir tv

- Prema sadašnjim prognozama sam početak februara biće topliji od proseka sa odstupanjima u temperaturama od tri do šest stepeni. Generalno druga polovina meseca, dakle od 15. do 29. februara biće hladnija sa čestim padavinama i tada možemo očekivati povremenu pojavu snega i u nižim predelima - rekao je Sovilj i dodao da će temperature biti srednje februarske sa maksimalnim temperaturama od sedam do deset stepeni srednje dnevne od dva do pet stepeni.

- Te temperature su za jedan stepen iznad tridesetogodišnjeg klimatološkog proseka. Prognozira se količina padavina iznad višegodišnjeg i opseg količine padavina biče od 40 do 80 mm na mesečnom nivou.

Bonus video: LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

10:31

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

(Espreso/Kurir/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.