SPRAVICA KOJA ĆE VAM SPASITI ŽIVOT! Ako vam upadne fen u vodu ima SPASA, električar otkriva sve o tome KAKO
Električar, Foto: Kurir televizija

čudesno

SPRAVICA KOJA ĆE VAM SPASITI ŽIVOT! Ako vam upadne fen u vodu ima SPASA, električar otkriva sve o tome KAKO

Električar o benefitima sprave koja spašava život

Objavljeno:

Sagovornik novinarke Kurira Kristine Džoković je pre samog uključenja rekao da ova spravica bukvalno svakome u kući može da spasi život, a detalje o fid skopki izneo je Zlatan Mišić, električar.

Spravica koja spašava život

- Tu spravicu koju držite u ruci, ona je u stvari obavezna po novim našim propisima, da se ugradi u stan, u nove stanove je normalno, za stare to nije slučaj i služi baš bukvalno da zaštiti čoveku život. Oseti najsitnije nepravilnosti u našoj instalaciji i je odmah isključuje struju u celom stanu. To se zove fid sklopka, znači nije feedova kao što mnogi to kažu, nego fid sklopka. To je uređaj koji meri struju koja je ušla u naš stan i koja je izlazila, odnosno koja je izlazila ka potrošačima. Ako slučajno, eto kolega malo preko, držimo fen za kosu i upadne u vodu, on će odmah to da oseti i isključi će struju u celom stanu. Tako da je to odlična zaštita, preporuka je svima koji nemaju to da ugrade, a oni koji imaju da obavezno izvrše testiranje, koje je neke na šest meseci obavezno kako bi to utvrdili da radi - objasnio je Mišić.

Potom je odgonetnuo samo delovanje osigurač, koji zapravo nisu dovoljni da nas zaštite od svih prilika:

- Da, pa vidite ovako, znači osigurači ne služe da nama spasu život, da zaštite nas, oni nas indirektno štite od nekog požara itd. Osigurači služe da zaštite našu instalaciju, odnosno kablove koje su položeni negde u zidu ima. Oni su za to namenjeni. Ako mi sada pipnemo tu neku fazu slučajno ili ne znam, deca, onda osigurač neće odreagovati. Neće to zaštititi, on može da nas zaštiti ako slučajno u bojleru ta faza nekako je opasno po život, ako padne na masu pa preko uzemljenja se napravi neki spoj, u tom slučaju će osiguračno odreagovati i to je okej. Međutim, ako nije takva vrsta kvara, to je vrlo opasno po ljudski život i tu onda dolazi na scenu ta naša fit sklopka, koja u stvari osjeća najsitnije nepravilnosti.

Bonus video:

05:52

BIBA STRUJA PONOVO STAVLJA ŽIVOT NA KOCKU: Pustiću 1.000.000 volti kroz telo i istopiti cipele! SRBIJA U ŠOKU POSLE OVE IZJAVE

(Espreso/Kurir/Luka Petković Majer/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.