RASTE BROJ ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA U EVROPI I REGIONU: Doktorka Jovanović otkrila kakva je SITUACIJA u Srbiji
prof. dr Verica Jovanović, Foto: RTS / Printscreen

ALARMANTAN PORAST

RASTE BROJ ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA U EVROPI I REGIONU: Doktorka Jovanović otkrila kakva je SITUACIJA u Srbiji

Doktorka Jovanović je istakla da u Srbiji nema registrovanih slučajeva morbila i da nema razloga za zabrinutost, ali ima za odgovornost

Objavljeno:

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je u Evropi veliki porast slučajeva zaraze malim boginjama – gotovo 45 puta više slučajeva nego 2022. godine. I u regionu je alarmantno – u Rumuniji je zabeleženo oko 3.000 slučajeva, a zaraženih ima i u Sarajevu i Tuzli u BiH. Direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović rekla je za RTS da u Srbiji nema registrovanih slučajeva morbila, ali je apelovala na roditelje da vakcinišu svoju decu pravovremeno

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Verica Jovanović rekla je za RTS da su slučajevi malih boginja registrovani u okruženju.

"U Rumuniji je prošle godine registrovano negde oko 3.000 slučajeva, tako da je taj porast broja sa kliničkom manifestacijom morbila na teritoriji Rumunije u stvari dokaz da je obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u toj zemlji pao", rekla je profesorka Jovanović.

dr Verica Jovanović
dr Verica Jovanovićfoto: Printscreen/youtube/NovoJutro

Istakla je da u Srbiji nema registrovanih slučajeva morbila i da nema razloga za zabrinutost, ali ima za odgovornost.

"Još jednom ovom prilikom apelujemo na roditelje da vakcinišu svoju decu pravovremeno, jer dok se registruju slučajevi morbila u našem regionu i s obzirom na to da su putovanja česta i migracije česte, dolazimo u situaciju da budemo u kontaktu sa nevakcinisanom decom i upravo je ta vrsta nepostojanja zaštite često rizik za svu decu koja nisu pravovremeno vakcinisana", navela je Jovanovićeva.

Podsetila je da su u Srbiji poslednji put morbili registrovani u aprilu prošle godine i da je tokom cele 2023. godine zabeleženo 50 slučajeva u Srbiji, od čega u Smederevu 43.

Profesorka Jovanović je istakla da su slučajevi malih boginja u BiH registrovani na području Kantona Sarajevo i u Tuzli i napomenula da je reč o zaraznoj bolesti koja se najbrže širi.

"Glavna poruka ovog trenutka je – ne odlagati vakcinaciju, vakcinisati pravovremeno decu. I samo da ponovimo, dete sa 12 meseci života stiče pravo da primi prvu dozu zaštite MMR vakcine kojom će biti zaštićeno od malih boginja. Drugu dozu primiće pre polaska u školu", rekla je Verica Jovanović.

Dodala je da je za kolektivni imunitet potrebno da bude vakcinisano 95 odsto dece, a da je trenutno u Srbiji protiv morbila vakcinisan 81 procenat dece, a da obuhvat bude veći uoči polaska u školu.

Bonus video:

03:14

MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

(Espreso/ RTS/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.