VELIKA PROMENA U SRPSKOM ZDRAVSTVU KOJA ĆE OLAKŠATI PREGLEDE! Pacijentima će mnogo uštedeti VREME I ŽIVCE
Zdravstvena knjižica, Foto: Nemanja Pančić

digitalizacija

VELIKA PROMENA U SRPSKOM ZDRAVSTVU KOJA ĆE OLAKŠATI PREGLEDE! Pacijentima će mnogo uštedeti VREME I ŽIVCE

Novi Zakon predviđa centralnu komponentu - eKarton gde će svi medicinski podaci svih građana Srbije biti čuvani na jednom mestu centralizovano

Objavljeno:

Pacijenti u Srbiji više neće morati da gube dragoceno vreme i nekoliko puta odlaze kod istog lekara (da bi zakazali termin, pa na pregled, pa analize...), već će sve moći da završe “u cugu”.

Pomoćnik ministra zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović kaže da Ministarstvo zdravlja već pruža usluge eZakazivanje (uslugu kojoj građanin direktno pristupa), eRecept (kojoj indirektno građanin indirektno pristupa kada dođe kod izabranog lekara koji prepisuje terapiju samom pacijentu), eBeba (gde prilikom rođenja deteta građanin ne mora da odlazi direktno u opštinu da prijavi novorođenu bebu već se to radi direktno iz porodilišta), ePotvrda (o smrti i druge usluge) i da te usluge trenutno koristi oko milion i po građana.

Računar
Računarfoto: Printscreen/RTS

Radović dodaje da veruje da će u narednom periodu taj broj rasti pogotovo što je u planu velika promocija digitalizacije u zdravstvu budući da novi Zakon predviđa i centralnu komponentu - eKarton gde će svi medicinski podaci svih građana Srbije biti čuvani na jednom mestu centralizovano.

Objašnjava da se na taj način građanima štedi maksimalno vreme s obzirom na to da više ne moraju da idu po dva, tri puta kod istog lekara specijaliste prvenstveno da bi zakazao termin, drugi put na pregled, treći put da nosi analize.

- Znači, sve će ovo biti obuhvaćeno kroz jedan postupak digitalizacijom gde mi unapred znamo zakazan termin, unapred znamo da li je potrebna laboratorija kao i rezultati laboratorijskih analiza će biti dostavljeni lekaru specijalisti ili izabranom lekaru blagovremeno - rekao je Radović.

On je kazao da je Zakonom predviđeno da se u Republički integrisani zdravstveni informacioni sistem integrišu prvenstveno vojni osiguranici, kojih ima oko 100.000 a zatim i privatno zdravstvo budući da se veliki procenat populacije leči isključivo u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Dom zdravlja
Dom zdravljafoto: Zorana Jevtić

- Novim Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva prvenstveno građani će imati kompletnu zdravstvenu dokumentaciju dostupnu na jednom mestu, čuvanu u državnom Data centru. Na ovaj način, u bilo kom trenutku mogu da imaju uvid pristupa u sopstvenu zdravstvenu dokumentaciju. Takođe, pored građanina, kompletnoj dokumentaciji će pristupati i izabrani lekar koji će moći da vidi podatke o svom pacijentu, kao i svaki lekar specijalista kod kojeg pacijent bude upućen - rekao je Radović.

Na taj način će se smanjiti troškovi u vidu nepotrebnih papira i zakazivanja termina gde je pacijent morao da ide i više puta kod lekara specijaliste.

- U Zakonu je definisano da eKarton i kompletan Republički integrisani zdravstveni informacioni sistem počinje sa radom 1. januara 2025. godine. Naravno, do tada je ostalo još dosta posla u vidu samog definisanja arhitekture informacionog sistema, kao i implementacije sistema – zaključio je Radović.

Bonus video:

07:57

KAKO JE OZDRAVILO SRPSKO ZDRAVSTVO U POSLEDNJIH 10 GODINA? Gosti Usijanja otkrili ogromne promene KOJIH MORAMO DA BUDEMO SVESNI

(Espreso / Agencije / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.