OD VIZANTIJSKE PRINCEZE DO ZETSKOG KRALJA: Ko su bila deca Stefana Nemanje?
Stefan Nemanja, Foto: Wikipedia

Nemanjići

OD VIZANTIJSKE PRINCEZE DO ZETSKOG KRALJA: Ko su bila deca Stefana Nemanje?

Stefan Nemanja imao je tri sina, od kojih su svi postali bitan deo srpske istorije

Objavljeno:

Stefan Nemanja bio je veliki srpski župan i začetnik dinastije Nemanjić u 12. veku. Bio je oženjen plemkinjom Anom, potomak bugarskog cara, sa kojom je, prema nekim izvorima, imao šestoro dece - tri sina i tri ćerke.

Za one koje provereno znamo, izdvajaju se sinovim Stefan, Vukan i Rastko, ali i sestra Jefimija, o kojoj ćemo pisati kasnije u tekstu.

Stefan Nemanjić - Prvovenčani, bio je najstariji sin velikog župana, a kako je vladalo pravo primogeniture (pravo na presto ima najstariji sin) nasledio ga je nakon što je Nemanja abdicirao i zamonašio se.

Odakle naziv Prvovenčani?

Stefan Nemanjić bio je prvi srpski kralj, ujedno i prvi član dinastije Nemanjić koji je to postao. Njegovo krunisanje bilo je veoma važno za samostalnu državu, jer je srpska država u vreme velikog župana Stefana Nemanje bila pod vizantijskom vlašću. Njegova vladavina označava početak monarhije u našoj zemlji, ali i početak samostalne srpske države.

Njegov mlađi brat Vukan postao je "Kralj Zete", međutim njemu to nije bilo dovoljno, pa je bilo čestih pobuna između braće. Iako je Vukan imao teritorijalnu vlast nad Zetom, odnosi između braće bili su napeti, a česti sukobi su bili zbog Vukanove želje za većom autonomijom i nezavisnosti svoje oblasti. Iako su postajale nesuglasice, nastojanja Stefana Prvovenčanog da održi autonomnu državu su uspela, a porodica Nemanjić je opstala.

Sveti Sava
foto: Opanak.rs

Rastko Nemanjić bio je najmlađi sin Stefana Nemanja, a ujedno i njegov mezimac. Veruje se da, pošto su ga dobili u poznim godinama, Ana i Nemanja su gajili poseban odnos sa sinom, a Nemanja nije podržavao Rastkovu želju da se zamonaši i posveti crkvi. Kada je to uradio, Stefan Nemanja je morao da prihvati i na kraju se i sam zamonašio i uzeo ime Simeon. Rastko je takođe imao i značajnu ulogu u pomirenju zaraćene braće, s ciljem očuvanja jedinstva i mira unutar države.

Nakon što se zamonašio, sada poznat kao Sveti Sava, mnogo je pomogao i postao ključna figura širenja hrišćanstva i osnivanja Srpske pravoslavne crkve.

Jefimija - ćerka o kojoj se malo priča

Porodica Nemanjić imala je dosta znamenitih imena, a kako su joj braća bili velikani srpske države tog doba, nije retko da se njeno ime stavi u drugi plan. Međutim. Jefimija, ćerka Stefana Nemanje, imala je bitnu ulogu u istoriji srpske države. Naime, nju su udali za Manojla, sina vizantijskog cara Aleksija Anđela III, i tim brakom su uspostavljeni dobri diplomatski odnosi između ove dve države. Uz brak njenog brata Stefana Prvovenčanog sa ćerkom Aleksija Anđela, odnosi su bili "zacementirani".

Bonus video:

00:17

Emir Kusturica uručio nagradu Mateu Garoneu

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.