BOLNICA U SREMSKOJ MITROVICI DOZVOLILA PRISUSTVO PRATIOCA TOKOM POROĐAJA: Odluka nakon prijava za AKUŠERSKO NASILJE
Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici, Foto: Printscreen/Yputube/Sremska Mitrovica živi

VAŽNO!

BOLNICA U SREMSKOJ MITROVICI DOZVOLILA PRISUSTVO PRATIOCA TOKOM POROĐAJA: Odluka nakon prijava za AKUŠERSKO NASILJE

Prisustvo pratnje tokom porođaja neće se naplaćivati

Objavljeno:

Upravni odbor Opšte bolnice Sremska Mitrovica, nakon više prijava za akušersko nasilje, doneo je odluku kojom se dozvoljava, prilikom porođaja, prisustvo jednog pratioca koga bira porodilja.

Pratilac je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana, preneo je mojgradsm.rs.

Prisustvo pratnje tokom porođaja neće se naplaćivati, a o prisustvu pratioca će biti sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima.

"Molila sam za pomoć"

Nakon slučaja porodilje Marice Mihajlović iz Sremske Mitrovice koja je optužila doktora Opšte bolnice M. M. za akušersko nasilje nakon kojeg joj je beba preminula, još jedna trudnica otkrila je da je prošla kroz maltene istu muku i bol.

- Nisam podnela nikakvu prijavu protiv ginekologa M. M. (45) koji je vodio moju trudnoću i porodio me u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici jer sam se prvo borila da pomognem svojoj tek rođenoj bebi, a nakon toga sam obilazila groblja i birala spomenik, umesto da gledam sale u kojima bih mu proslavila prvi rođendan - kaže vaspitačica iz Rume Jelena Ivković koju je 2022. porodio uhapšeni ginekolog iz Sremske Mitrovice i čija je beba preminula.

- Porodila sam se 25. oktobra, a trudnoću mi je na privatnoj klinici u Rumi vodio ginekolog M. M.. Sada kada pozovete njihov broj telefona, dobijete informaciju da taj doktor nema kliniku, iako ja imam dokaze, njegov pečat na nalazima... Imala sam poverenje u njega i nisam nijednog trenutka posumnjala da nešto može poći po zlu. Termin mi je bio 18. oktobar 2022, došla sam 24. oktobra, po dogovoru, u njegovu ordinaciju, gde mi je njegova babica dala vaginaletu koja izaziva porođaj. Bolovi su počeli istog dana i nakon pregleda, rečeno mi je da imam kontrakcije, a on mi govori da sam otvorena jedan prst i smeštaju me u sobu. To se dešava oko 16 časova. Bolovi su bili sve jači i molila sam za pomoć babice - nastavlja Ivkovićeva.

Jelena Ivković
Jelena Ivkovićfoto: KURIR TELEVIZIJA

"SKAKALI SU PO MENI, BEBI JE OŠTEĆEN MOZAK"

Posle akušerskog nasilja u bolnici u Sremskoj Mitrovici, hrabrost i snagu da izađu u javnost skupile su i druge porodilje koje su širom Srbije doživele nehumane porođaje.

Među njima je i porodilja iz Vranja, koja je ceo slučaj prijavila policiji, a onda odlučila da svoje iskustvo podeli i sa gledaocima "Blic televizije". U Opštoj bolnici u Vranju kažu da su u vezi sa ovim slučajem pokrenuli postupak unutrašnje kontrole u službi za ginekologiju. Iz Ministarstva zdravlja, kancelarije ombudsmana, kao i iz brojnih nevladinih organizacija, pozivaju se trudnice i porodilje da prijave svaku vrstu nasilja.

Tim povodom se oglasila Snežana Jović, porodilja iz Vranja i rekla za "Blic TV" kroz kakvu agoniju je prošla tokom porođaja i opisala prve trenutke borbe za život svoje bebe.

- Deset minuta je vršena reanimacija. Ja sam to sve gledala i molila se. Ne znam, eto, samo Bog zna. Bog je spasio da počne da plače.

Ovako Snežana opisuje prve trenutke borbe za život bebe, nakon, kako kaže, akušerskog nasilja koje je doživela 16. januara u vranjskoj bolnici. Sa porođajnim bolovima primljena je u pola pet ujutru, posle uredne trudnoće. Kako je beba bila visoko, Snežana je tražila da se porodi carskim rezom, međutim, dežurni ginekolog je rekao da će to učiniti prirodnim putem za pet minuta.

Kako je sagovornica objasnila, kada je doktor video da ne može da se porodi prirodnim putem, usledio je horor.

Marica Mihajlović
Marica Mihajlovićfoto: Facebook / Marica Mihajlović

Doktoru M. M. određen pritvor

Dana 20. januara 2024. Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici priveden je M.M., lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, zbog krivičnog dela Teško delo protiv zdravlja ljudi, jer postoje osnovi sumnje da je izvršio ovo krivično delo dana 12. januara 2024. godine u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Osumnjičeni je saslušan, nakon čega je mu je sud, po predlogu tužilaštva, odredio pritvor po čl. 211 stav 1, tačke 2, 3 i 4 Zakonika o krivičnom postupku — zbog opasnosti od ometanja postupka uticajem na svedoke, opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i zbog uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici nastavlja istragu u ovom predmetu, a javnost se obaveštavati o svim radnjama koje preduzme.

Sam otišao u policiju, tražio zaštitu

Doktor M.M. koga je Marica Mihajlović (26) optužila da je od njega pretrpela akušersko nasilje u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, otišao sam u policiju. Podsećamo, on, pored Opšte bolnice u Sremskom Mitrovici, radi i u privatnoj ginekološkoj ordinaciji u Rumi, kao i u jednoj ordinaciji u Novom Sadu.

- M. M. je došao u policiju i prijavio da se plaši za svoju bezbednost zbog optužbi na njegov račun nakon što je porodilja na svom Fejsbuk profilu objavila detalje tragedije čiji je, navodno, pomenuti doktor vinovnik. Napravljen je zapisnik, ali je policija procenila da nema potrebe da se M. M. stavi pod zaštitu odnosno da mu se odredi obezbeđenje - priča izvor upoznat sa celim slučajem.

Bonus video:

37:42

JEZIVO SVEDOČENJE JELENE IVKOVIĆ KOJA TVRDI DA SU JOJ UBILI DETE: Proživela akušersko nasilje, dete umrlo usled oštećenja mozga

(Espreso / Blic / Dragomir Pantović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.