KADA NAPUSTE DOM ILI HRANITELJSKE PORODICE PREPUŠTENI SU SEBI: Mladi BEZ RODITELJA nalaze šansu na ovom mestu
Kuća mogućnosti, Foto: Printscreen/Youtube/Urednik NTV-a

pomoć i podrška mladima bez roditelja

KADA NAPUSTE DOM ILI HRANITELJSKE PORODICE PREPUŠTENI SU SEBI: Mladi BEZ RODITELJA nalaze šansu na ovom mestu

Sa ciljem da se pomogne omladincima koji izlaze iz alternativnog smeštaja, osmišljen je program "Kuća mogućnosti" koji pruža obezbeđivanje smeštaja i osposobljavanja za samostalni život

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Priča svakog deteta bez roditeljskog staranja je jedinstvena i posebna, ali jedna stvar je svima zajednička - kako i gde posle napuštanja hraniteljskih porodica i domova za nezbrinutu decu?

Njihov samostalni život kreće od 18 godine, ali da li su oni tada dovoljno zreli i spremni da uplove u vode odraslih gde će se sami o sebi starati? Činjenica da se u našem društvu mladi sve kasnije odvajaju od roditelja (u proseku tek sa 31,1 godinom) ipak govori da je 18 godina prerano.

Zakon o socijalnoj zaštiti ne prepoznaje u dovoljnoj meri potrebe mladih koji izlaze iz sistema socijalne zaštite, posebno kod mladih posle navršenih 18 godina. Mladi nakon izlaska iz sistema u tzv. “stvarni život” ne raspolažu dovoljno nekim osnovnim životnim veštinama, ne znaju da pripremaju hranu, da napišu CV, da održavaju higijenu prostora, da se zaposle i sl.

Sa ciljem da se pomogne omladincima koji izlaze iz alternativnog smeštaja, osmišljen je program "Kuća mogućnosti" koji pruža obezbeđivanje smeštaja i osposobljavanja za samostalni život.

Program realizuje Centar za socijalnu integraciju dece i mladih „Zvezda“ iz Beograda.

Kuća mogućnosti
Kuća mogućnosti

Kako je za Espreso objasnio Andrija Gojković, diplomirani socijalni radnik Centra „Zvezda“ Beograd, trenutno u Srbiji postoji tri Kuće mogućnosti - u Beogradu gde je smešteno devetoro mladih, u Kragujevcu gde je njih četvoro i treća u Nišu gde ih je šestoro.

Za deset godina rada Centra „Zvezda“ kroz program Kuća mogućnosti prošlo je preko 85 mladih. Smeštajni kapaciteti u svakoj Kući mogućnosti su do deset osoba. U njima, uz pomoć saradnika Centra, tzv. kućnih roditelja, osim smeštaja, hrane i psihološke podrške, mladi bez roditeljskog staranja imaju i mogućnost da nauče poneki zanat.

Korisnica udeđuje baštu na terasi Kuće mogućnosti u Nišu
Korisnica udeđuje baštu na terasi Kuće mogućnosti u Nišufoto: Printscreen/Instagram/centar_zvezda

Mladi tokom dana imaju svoje obaveze na fakultetu, neki studiraju, neki su zaposleni, dok neki zbog nedostatka adekvatne podrške u prošlosti, završavaju srednjoškolsko obrazovanje i biraju svoja buduća zanimanja. Radno vreme kućnih roditelja je od 19h uveče do 07h ujutru (preko noći su pokrivene smene zbog osetljivosti tog uzrasnog perioda). Sa socijalnim radnikom idu zajedno kod lekara, sa kućnim roditeljima posećuju zajedno bioskop, pozorišta, kulturne manifestacije i slično", objašnjava nam Andrija Gojković.

U okviru Centra Zvezda, postoji kreativna radionica „Suveniri Centar Zvezda“, gde mladi izrađuju mirišljave sveće, dekorativne aranžmane za različite proslave, drvene ukrase, novogodišnje ikebane i slično.

1 / 3

U Centru navode da omladinci svoje suvenire izlažu na prodajnim štandovima, često i uglavnom pred Novu godinu i Božić, jer tada ljudi dosta više poručuju suvenire. Mladi koji aktivno učestvuju u izradi suvenira, imaju priliku da dobiju džeparac i da budu adekvatno nagrađeni za svoj trud.

Korisnici na prošlogodišnjoj proslavi Dana rada
Korisnici na prošlogodišnjoj proslavi Dana radafoto: Printscreen/Instagram/centar_zvezda

Kako bi Program bio održiv na duže staze, neophodne su donacije s obzirom na to da Centar nema fondove niti stalnu finansijsku podršku. Znače im i minimalne novčane donacije kako bi mogli da porkiju troškove oko Kuće (voda, struja, internet), ali i donacije u proizvodima na mesečnom nivou (meso i mesne prerađevine, sredstva za ličnu higijenu).

Donacije možete izvršiti uplatom na dinarski račun 160-387258-71

Zajedno možemo nekome promeniti svet!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

02:27

IMAM KOD KUĆE SINA OD 48 GODINA, NIJE SE ŽENIO, A RADI OD DANAS DO SUTRA Zbog ovih razloga mladi kasno napuštaju roditeljski dom

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.