OVO VERNICI NIKAKO, ALI NIKAKO NE JEDU I NE PIJU ZA SVETOG JOVANA: Običaj koji se podebno odnosi na DECU
Sveti Jovan Krstitelj, Foto: SPC

PRAZNIK

OVO VERNICI NIKAKO, ALI NIKAKO NE JEDU I NE PIJU ZA SVETOG JOVANA: Običaj koji se podebno odnosi na DECU

Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva danas praznuje Svetog Jovana Krstitelja, veliki praznik. Po broju svečara koji slave ovu krsnu slavu, Sveti Jovan je na trećem mestu, a reč je o velikom prazniku za koji se vezuju razna verovanja.

Sveti Jovan je uzor poštenja i pravdoljublja, pa u srpskom narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume "po Bogu i Svetom Jovanu".

Veruje se da ovaj svetitelj pomaže i čini čuda vernicima, a jedno od glavnih načela koja se poštuju u hrišćanstvu jeste "Volite jedan drugog", što je njegova glavna poruka.

Sveti Jovan Krstitelj obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom, pa se na ovaj dan ne rade teški poslovi i ručni radovi, a veš se ne pere.

1 / 3 Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Šta ne sme da se jede i pije na Svetog Jovana Krstitelja?

Staro verovanje naših predaka do danas se poštuje, a reč je o tome da se na Sv. Jovana ne jede i ne pije ništa crvene boje.

Budući da je Sveti Jovan stradao mučkim ubistvom – tako što mu je odrubljena glava – crvena boja simbol je njegove nevino prolivene krvi.

Zbog toga se u srpskom narodu veruje da ne valja piti i jesti ništa crveno, a posebno se takva hrana i piće ne daju deci. To uključuje čak i crvene jabuke, koje su inače u našoj tradiciji simbol s pozitivnom konotacijom, pa i najobičniji crveni sok.

Bonus video:

04:15

SREĆNA SLAVA DOMAĆINI! U NIŠU VESELO, UZ KOLAČ I VINO, RAJKOVIĆI UGOSTILI KURIR: Nema virusa ni pandemija, SLAVA SE UVEK SLAVI!

(Espreso / Glossy / M.R/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.