NA BOGOJAVLJENJE OBAVEZNO SVI JEDNU STVAR MORATE DA UNESETE U KUĆU: Sme da se koristi samo TAJ DAN, a onda...
Foto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

običaji i verovanja

NA BOGOJAVLJENJE OBAVEZNO SVI JEDNU STVAR MORATE DA UNESETE U KUĆU: Sme da se koristi samo TAJ DAN, a onda...

Bogojavljenje se obeležava 19.januara i to je nepokretni praznik, ne menja se iz godine u godinu

Objavljeno:

Veruje se da se, u gluvo doba, uoči Bogojavljenja, na tren otvara nebo, da se krste (ukrštaju) vetrovi što duvaju zimi s onima što duvaju leti i da sva voda postaje sveta. Ko se tada zatekne na otvorenom i to vidi može od Boga da zatraži ispunjenje jedne želje.

Bogojavljenje se obeležava 19.januara i to je nepokretni praznik, ne menja se iz godine u godinu.

Takođe, veruje se da, ako duva severni vetar, biće zdrava godina, a ukoliko duva "južnjak", godina će biti puna boleština. Rodna godina će biti ako bude oblačno ili pada sneg tog dana, a vedro vreme, predskazuje lepo i sušno leto.

Časni krst
foto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

U našoj narodnoj tradiciji postoji nekoliko odlika koje su karakteristične za bogojavljenjski dan. Tako u određenim delovima naše zemlje veruje se da na dan Hristovog krštenja treba da se operu stvari i očisti kuća jer su prošli nekršteni, tj. nečisti dani koji traju od Božića.

Običaj koji izumire, a nekada je imao posebno mesto u mnogim krajevima Srbije i šire, jeste koleda. Zapravo, koledare čini grupa maskiranih mladića i mlađih oženjenih ljudi koji obilaze svaku kuću u selu i pevaju koledarske pesme, sa željom da donesu zdravlje i napredak kuće. Pošto ih domaćn daruje nekim poklonom, oni se opraštaju od njega, poželevši mu zdravlje i sreću.

Na ovaj dan se u svim hramovima i crkvama osvećuje vodica. Veruje se da ova voda ima lekovitu i isceliteljsku moć, zato se uvek drži u kući, pored ikone. Njome se može i poprskati svaki kutak kuće, ali samo na ovaj dan.

Od pre desetak godina kod Srba je obnovljen stari običaj da se u reku baci krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. Kao i kod drugih praznika, i za Bogojavljenje postoje razni običaji.

Postojalo je verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć (18. na 19. januar) na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati.

Bogojavljenje
foto: Tamara Trajković

U nekim krajevima devojke su koristile ogledalo da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne.

Umesto da mlada devojka ugleda lik onoga za koga će se udati, mogla bi postati žrtva još jednog narodnog verovanja – sedam godina nesreće u ljubavi.

Bonus video:

01:56

DANAS SLAVIMO VELIKI PRAZNIK, OVE OBIČAJE VALJALO BI DA ISPOŠTUJETE: Pravi vernici na Krstovdan jedu samo DVE STVARI

(Espreso/Telegraf/K.M./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.