SVI ZNAMO DA JE SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA: Da li znate razlog za to?
Sveti Sava, Foto: Youtube/printscreen

Škole ga slave

SVI ZNAMO DA JE SVETI SAVA ŠKOLSKA SLAVA: Da li znate razlog za to?

Savindan je praznik koji se proslavalja u pravoslavnoj crkvi, a na ovaj dan Sveti Sava je preminuo u Trnovu, u Bugarskoj

Objavljeno:

Rastko Nemanjić, poznatiji kao Sveti Sava, je sin Stefana Nemanje, poznat kao pravoslavni svetitelj, književnik i prosvetitelj. Smatra se osnivačem autokefalne Srpske pravoslavne crkve i njen prvi arhiepiskop. Njemu u čast spevana je i Himna Svetom Savi.

Pored svog crkvenog rada, Sveti Sava je bio poznat i kao veliki zagovornik obrazovanja i prosvete. Osnovao je mnogo škola, a upravo ova posvećenost dovela je do toga da postane zaštitnik škole i obrazovanja.

Odlukom Sovjeta Knjažestva Srbskog 2. januara 1840. godine, a na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca, ovaj praznik proglašava se slavom škola u Srbiji. Ovaj dan je nenastavni dan.

Sveti Sava
foto: Wikipedia

Sveti Sava je mnogo uticao na održavanje i očuvanje srpskog identiteta, a slavlje na ovaj dan predstavlja očuvanje tradicije, podsticanje obrazovanje, ali i davanje počasti ovom svetitelju.

Na Savindan u školama je neradan dan, ali se organizuju priredbe i razne manifestacije na koje su pozvani svi učenici, da zajedno sa svojim profesorima proslave školsku slavu.

Bonus video:

01:29

PRILOG - CRKVA U GOTOVUŠI

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.