U BEOGRADU PRIJAVLJENA EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA: Kakvo je stanje u Kragujevcu i Šumadiji?
Dom zdravlja, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

Epidemija

U BEOGRADU PRIJAVLJENA EPIDEMIJA VELIKOG KAŠLJA: Kakvo je stanje u Kragujevcu i Šumadiji?

Direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu kaže da se bolest javlja u sporadičnim slučajevima

Objavljeno:

Na području grada Kragujevca i Šumadijskog upravnog okruga ne postoji osnova ni za prijavu, a kamoli za proglašenje epidemije bolesti velikog kašlja, izjavio je Nebojša Ranković, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu napominjući da su u pitanju sporadični slučajevi bolesti.

Ranković je za Tanjug rekao da su u 2023. godini na teritoriji Šumadije imali samo tri prijavljena slučaja koja nisu bila povezana.

- Najveća zasluga za to je što je u domovima zdravlja sasvim dobar odziv za vakcinaciju dece, koja su u najvećem riziku da obole od velikog kašlja. Tako da u Kragujevcu, kao i u opštinama Šmadijskog okruga, nema zabeleženog većeg broja pacijenata obolelih od ove bolesti, već su u pitanju sporadični slučajevi - napominje Ranković.

Govoreći o kvalitetu vazduha u Kragujevcu, direktor Instituta za javno zdravlje rekao je da je on ove zime bolji u odnosu na prethodnu, što pokazuju merenja koja Institut obavlja na više lokacija u gradu.

- Tome je doprineo prelazak kragujevačke Energetike na kotlove na gas, čime je u velikoj meri poboljšan kvalitet vazduha u centru grada. Ipak, problem i dalje predstavljaju velika frekventnost saobraćaja u samom centru grada, naročito u vremenu od 10 do 17 časova, kao i veliki broj individualnih ložišta u prigradskim naseljima, koja se pretežno nalaze na okolnim brdima i koja za grejanje koriste ekološki manje podobna goriva. Zbog toga u Kragujevcu, u zimskim mesecima, i dalje dominira čadj - rekao je Ranković.

On je objasnio da to može biti uzrok zdravstvenih problema i respitatornih infekcija, naročito kod osetljivih populacija, u koje spadaju stariji gradjani i oni sa hroničnim plućnim i kardiovaskularnim bolestima.

Bonus video:

00:49

KOBAN PTIČIJI GRIP POTVRĐEN U SRBIJI: Ova živina je na posebnom udaru! Apel za građane: Nikako ne posećujte OVO područje

(Espreso/Alo/Sanja Andrić/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.