NAKON DUŽEG VREMENA OGLASIO SE DR STEVANOVIĆ: Poručio se samo OVO u vezi KORONE i GRIPA, zapamtite NJEGOVE REČI
Foto: Printscreen/Youtube/Tamara Djuric - Nas gost

GRIP I VIRUSI

NAKON DUŽEG VREMENA OGLASIO SE DR STEVANOVIĆ: Poručio se samo OVO u vezi KORONE i GRIPA, zapamtite NJEGOVE REČI

Poslednjih nedelja puni ambulante i domove zdravlja i skoro da nema onih koji u okolini, kući ili lično nisu osetili kako izgleda taj miks virusa

Objavljeno: 12:33h

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je u prvoj izveštajnoj nedelji, na osnovu podataka iz populacionog nadzora nad gripom, u Srbiji prijavljeno 8.506 slučajeva oboljenja sličnih gripu i 1.051 sčučaj pertusisa, odnosno velikog kašlja.

Osim toga, Batut navodi da je u prvoj nedelji januara rеgistrovan srеdnji intеnzitеt акtivnоsti virusа gripа, kao i rеgiоnаlnа gеоgrаfsка rаsprоstrаnjеnоst. Nајvišе stоpе оbоlеvаnjа bеlеžе sе u uzrаsnim grupаmа dо 4 gоdinе i od 5 dо 14 gоdinа.

Hoće li biti proglašena epidemija

Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", rekla je Tanjugu da epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje prate kretanje ove infekcije na teritoriji svih okruga Srbije i da u ovom trenutku nema potrebe za proglašenjem epidemije.

Verica Jovanović
foto: Printscreen/youtube/NovoJutro

- Proglašenje epidemije je jedan veliki sistemski postupak. To je procedura koju sprovodi ministar zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i u ovom trenutku nema potrebe za takvom vrstom intervencije, samo treba lečiti bolesti i promovisati vakcinaciju - kazala je Jovanovićeva.

Vakcinacija protiv velikog kašlja

Vakcinacija se, kako je dodala, pre svega odnosi na decu, odnosno novorođenčad, a adekvatnom vakcinacijom i cela populacija će biti zaštićena.

- Kada dete navrši dva meseca, pa do šest meseci u potpunosti treba da primi tri doze ove vakcine, a revakcinacija se obavlja u drugoj godini života i pre polaska u školu", objasnila je Jovanovićeva.

Ona je naglasila i da je najvažnije, kada se jave simptomi oboljenja, da se osoba javi lekaru i lečenje započne na vreme, da se obavi izolacija i zaustavi širenje virusa. Ističe da neke bolesti mogu da se spreče vakcinacijom, i da se istovremeno vakcinacijom kod više od 95 odsto ciljne populacije postiže takozvani kolektivni imunitet.

- Međutim, u određenim periodima na tri do pet godina može se desiti da se broj pozitivnih slučajeva, kada su u pitanju ovakve bolesti, poveća i u takvim slučajevima imamo jednu opasnost, odnosno posebnu situaciju u kojoj epidemiolozi imaju puno posla, a naravno i kliničari, gde se u stvari prati kretanje broja inficiranih lica - rekla je ona.

Batut, Grip
foto: Dado Đilas / Zorana Jevtić

Gde je sve registrovan grip u Srbiji

Lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеni slučајеvi gripа u Srbiji su do sada virusi gripa A(H1)pdm09, A(H3) i B.

Virus gripа је dо sаdа pоtvrđеn nа tеritоriјi Јužnоbаčкоg, Коlubаrsкоg, Mаčvаnsкоg, Јužnоbаnаtsкоg, Pоmоrаvsкоg, Brаničеvsкоg, Bоrsкоg, Zlаtibоrsкоg, Nišаvsкоg, Srеmsкоg окrugа, Šumаdiјsкоg, nа tеritоriјi Grаdа Bеоgrаdа, као i nа tеritоriјi nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа.

Srbija na udaru tridemije

Poslednjih nedelja puni ambulante i domove zdravlja i skoro da nema onih koji u okolini, kući ili lično nisu osetili kako izgleda taj miks virusa. Prijavljena je i epidemija velikog kašlja.

- Nije samo u pitanju kovid virus nego i respiratorne infekcije koje su sad u porastu. Imamo jako veliki priliv pacijenata na Odeljenje pulmologije, pedijatrije. Veliki broj ne samo sa kovidom nego i sa virusima gripa i ostalim virusima. Sve što može da dovede do respiratorne zavisnosti, sve što se prenosi respiratornim putem, maske predstavljaju obaveznu meru zaštite ne samo za zaposlene nego i za pacijente - upozorava prof. dr Dejan Stevanović, upravnik Klinike za hirurgiju KBC "Zemun".

Bonus video:

02:36

DOKTOR TIODOROVIĆ U USIJANJU DANA: Ovo su simptomi novog soja korone

(Espreso/Blic/Agencije/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.