EVO KAKVE SU ŠANSE DA ZIMSKI RASPUST U SRBIJI BUDE PRODUŽEN!
Foto: Profimedia

hoće li biti produženja raspusta?

EVO KAKVE SU ŠANSE DA ZIMSKI RASPUST U SRBIJI BUDE PRODUŽEN!

Još nije stigla inicijativa za produženje raspusta

Objavljeno: 15:24h

"Kako stvari danas stoje, drugo polugodište će kako je i planirano, početi 22. januara" - kaze izvor "Blica" iz Ministarstva prosvete.

Kako je Blicu nezvanično rečeno u Ministarstvu prosvete, još nije stigla inicijativa za produženje raspusta. S obzirom na to da drugo polugodište za đake u Vojvodini počinje u ponedeljak, 15. januara, a za njihove vršnjake u ostatku Srbije 22. januara, malo je verovatno da takva odluka bude donesena.

Batut za sada takođe nije poslao posebne preporuke, a očekuje se da će se saopštenjem u toku dana ili sutra oglasiti i Minstarstvo zdravlja.

- Ukoliko broj dece obolele od gripa bude i dalje u rastu, nadležni će pred kraj raspusta preispitati odluku - navodi izvor Blica.

Učenik piše / ilustracija
Učenik piše / ilustracijafoto: RINA

Epidemiolozi uveliko upozoravaju da nas najveći udar gripa očekuje upravo u januaru i februaru. Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 9.143 slučajeva oboljenja sličnih gripu, najviše kod dece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Zbog toga se među roditeljima đaka pojavilo pitanje da li mogao da se ponovi scenario iz 2019. i 2020. godine kada je zimski raspust produžen zbog gripa.

Podsetimo, u Ministarstvu prosvete za "Blic" su ranije naznačili da će, ukoliko dobiju preporuku Ministarstva zdravlja za produženje raspusta postupiti u skladu sa tom preporukom.

Ako bi se razmatrao produžetak zimskog raspusta, on bi minimalno morao da traje nedelju dana, što znači da bi učionice ponovo bile pune od 29. januara. Pitanje je kako bi ova promena uticala na decu iz Vojvodine koja su se raspustila nedelju dana pre svojih vršnjaka u ostatku Srbije i da li bi to značilo da bi njihov raspust trajao čak dve nedelje duže.

Mini raspust u februaru

Ne treba zaboraviti da postoji još jedan način da se iznađe rešenje za aktuelnu epidemiološku situaciju.

Pošto je ranijih godina zimski raspust trajao do polovine februara, kada vrhunac talasa gripa još traje, ne treba zaboraviti mogućnost da ove godine umesto produžetka zimskog raspusta imamo još jedan mini raspust u februaru.

To bi nam omogućili neradni dani u tom mesecu, četvrtak i petak, 15 i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti. Za njima sledi vikend, pa bi sa tri radna dana đaci mogli da spoje vikende i u februaru odmaraju čak devet dana.

Bonus video:

02:16

KAKO PREŽIVETI JANUAR? Dve Nove godine, Božić, slave, zimski raspust, odmor, KAKO ISPRATITI SVE? Gavrilović: Banke su NUŽNO ZLO

(Espreso / Blic, Vanja Zelenović / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.