MILICA RAKIĆ BI DANAS IMALA 28 GODINA: Juče bi proslavila ROĐENDAN, ali su je NATO bombe UBILE sa samo 3 godine
Milica Rakić, Foto: Zorana Jevtić

da se ne zaboravi

MILICA RAKIĆ BI DANAS IMALA 28 GODINA: Juče bi proslavila ROĐENDAN, ali su je NATO bombe UBILE sa samo 3 godine

Ime Milice Rakić uklesano je crvenim slovima u pamćenje srpskog naroda, jer je jedan nevini život tragično prekinut u sekundi

Objavljeno:

Mala Milica Rakić (3), koja je 1999. godine, ubijena kasetnom municijom u toku NATO bombardovanja SRJ, da nije bilo ovog tragičnog događaja, na jučerašnji dan, napunila bi 28 godina!

Ime Milice Rakić uklesano je crvenim slovima u pamćenje srpskog naroda, jer je jedan nevini život tragično prekinut u sekundi.

Ova devojčica koja se tek osmehnula životu, rođena je u Beogradu, 9. januara, a stradala je u kupatilu svoje kuće, na noši, dok ju je majka spremala za spavanje.

Na dan pogibije nacrtala je cvetiće, lale, i zalepila ih na zid. Te večeri oglasila se vazdušna opasnost nad Beogradom. NATO avioni su ponovo stizali da seju smrt.

Kazaljke sata stale su, kako su pisali mediji, na 21.45. Milica je bila u kupatilu, na noši, dok je mama Dušica u sobi spremala njen krevetić za spavanje. Vrata kupatila su bila otvorena.

- U daljini su odjekivale NATO bombe. Plašila se moja devojcica. "Mama, požuri. Dođi da me čuvaš", rekla mi je Milica, a onda - prasak - ispričala je jednom prilikom majka Dušica.

Bezdušnost

Spomenik nekoliko puta skranavljen

spomenik milici rakic, Milica Rakić
foto: Espreso.co.rs

Spomenik sa epitafom "Bili smo samo deca" u beogradskom Tašmajdanskom parku, u znak secanja na 79 stradalih mališana, a na kom se nalazi bronzana bista devojcice sa lutkom, izvajana po liku Milice Rakić, više puta je skrnavljen. Vandali su čak jednom njenu skulpturu odlomili i bacili u grmlje, ali je spomenik ubrzo saniran.

Začula se detonacija, lomnjava stakla i kupatilskih pločica, fasade... Tata Žarko je utrčao i zatekao dete bez svesti. Svuda oko nje bila je krv. Probao je da je spase. Uzeo ju je u naručje, sjurio se niz stepenice, pa u automobil, odvezavši je do Zemunske bolnice. Dežurni lekari su je primili, ali devojčici nije bilo spasa.

Milica Rakić sahranjena je 19. aprila na batajničkom groblju. Na crvenom mermeru je njena slika, a ispod sveže cveće. Na poleđini spomenika je urezan potresan tekst:

"Mojoj mrvici. Znaš, mrvo moja, kad vidim tvoje drugare, pustoš mi u duši vlada! Oprosti mi zbog toga. Reci mi, mrvice moja, kako to bogu ponestaju anđeli? Znam da si zbog toga otišla, ali kako kada si i anđeo bila i ovde! Reci mi, anđele moj mali, gde da idem, gde da te tražim...

U trenutku tragedije, 17. aprila 1999, majka Milice Rakić je bila trudna. To je saznala tek posle nesreće. Sledeće godine, 12. aprila 2000, rodila je ćerku, s razlikom od samo pet dana od Miličinog datuma smrti. Rakići su pre Milice dobili sina Aleksu.

Bonus video: BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

04:16

BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE 1999. GODINE

(Espreso/Kurir/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.