ZA KOGA VELIKI KAŠALJ MOŽE DA BUDE POSEBNO OPASAN? Lekari objasnili da li mora da traje 100 dana
Ivana Begović Lazarević, Foto: Printscreen/youtube/Novo jutro

BOLEST

ZA KOGA VELIKI KAŠALJ MOŽE DA BUDE POSEBNO OPASAN? Lekari objasnili da li mora da traje 100 dana

Begović je istakla da postvakcinalni imunitet traje do 10 godina

Objavljeno:

U Srbiji je registrovano više od 900 slučajeva velikog kašlja, a na području Beograda je prijavljena je epidemija, kao i porodična epidemija zbog dva ovakva slučaja u Boru.

Epidemiolog dr Ivana Begović Lazarević kaže da ima i respiratornog sincicijalnog virusa kod dece, ima i kovida, mada je tu situacija do pred Novu godinu bila stabilnija i ima i velikog kašlja.

- Do sada su iskorenjene samo dve bolesti - velike boginje i u evropskom regionu dečija paraliza, a veliki kašalj se javlja na dve do pet godina. Za naše podneblje ovo jeste neuobičajeno veliki broj, ali ima ga i u regionu - navela je Begović.

Ona je dodala delom visok broj zaraženih jeste povezan sa vakcinacijom:

Već nekoliko godina nemamo željeni obuhvat od 95 odsto, ali sada imamo i dobru dijagnostiku i dobru informisanost. 70 odsto zaraženih su tinejdžeri od 10 do 15 godina, osam odsto su bebe do godinu dana, tu je i najveći rizik za smrtni rizik i jako je bitno da njihovo okruženje bude vakcinisano, a oko 20 odsto su stariji.

1 / 3 Foto: Profimedia / Ruslan Huzau / Alamy / Alamy /

Begović je istakla da postvakcinalni imunitet traje do 10 godina i to je objašnjenje za ovako visok broj zaraženih među tinejdžerima.

- Ne stiče se doživotni imunitet ni nakon preležane bolesti, a ljudi su najzarazniji kada imaju samo simptome prehlade - dodala je Beogović.

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da se ritam vakcinacije poremetio za vreme kovid infekcije.

- Reč vakcina je malo i kompromitovana, ali zamislite da ih nema. Čak i vakcinisana osoba može da se zarazi, ali u mnogo blažoj formi. Među obolelima od velikog kašlja su najviše deca od pete do 15 godine, ali ima i starijih i manje dece. Kod beba do godinu dana je posebno opasno i oni vrlo često budu hospitalizovani jer imaju težu kliničku sliku - rekao je Milićević.

Kako je objasnio, njihov respiratorni sistem je manji i često završe i na intenzivnoj nezi.

Milićević je istakao da kašalj ne mora da traje 100 dana, može da traje dve ili tri nedelje, što zavisi od imuniteta i broja klica.

Bonus video:

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

(Espreso / Pink / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.