ZNATE LI KOJE REČI SE IZGOVARAJU PRED BOŽIĆNI RUČAK? Svaki vernik TO MORA DA ZNA NAPAMET (VIDEO)
Božić, Foto: Stefan Stojanović

TROPAR

ZNATE LI KOJE REČI SE IZGOVARAJU PRED BOŽIĆNI RUČAK? Svaki vernik TO MORA DA ZNA NAPAMET (VIDEO)

Međutim, pre toga svi za stolom izgovaraju molitvu Oče naš, i pevaju Božićni tropar

Objavljeno:

Pre Božićnog ručka lomi se česnica.

Međutim, pre toga svi za stolom izgovaraju molitvu Oče naš, i pevaju Božićni tropar.

Da li znate reči?

"Rodenje Tvoje, Hriste, Bože naš, zasija svetu svetlost razuma, jer u njemu oni koji zvezdama služahu od zvezde se nauciše da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde (Istine), i Tebe da poznaju sa visine Istoka, Gospode, slava Tebi"

U nekim delovima Srbije postoji Božicni običaj - igrokaz Vertep (jasle), koji se pominje još od 18. veka, kao igra sa biblijskom temom. Može biti lutkarska ili igrana predstava, koju na Badnje vece i sva tri dana Božica, izvode deca u spomen na Hristovo rodenje. Najcešce se sastoji od tri dela, tri scene: Rodenje Hristovo u vitlejemskoj pecini, Blaga Vest koju je Andeo proneo pastirima da se rodio Spasitelj, i Poklonjenje mudraca.

Kalenić pijaca, Božić, Badnjak, Badnji dan, Badnje veče
foto: Stefan Stojanović

Glavni likovi su: Presveta Bogorodica sa detetom u rukama, Pravedni Josif, car Irod sa vojnicima naoružanim kopljima, tri cara mudraca sa Istoka: Gaspar, Valtazar i Melhior, pastiri. U Vojvodini, na premer, ucesnici Vertepa kostimirani svoju predstavu izvode tako što idu od kuce do kuce, od vrata do vrata, a ukućani ih zbog toga daruju vocem, kolacima, orasima...

Bonus video:

11:15

BOŽIĆ SLAVE U NARODNOJ NOŠNJI I UZ SVE OBIČAJE: Porodica Savčić pravi je primer ČUVARA SRPSKE tradicije (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Mondo/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.