VEČERAS PRED SPAVANJE OBAVEZNO, ALI OBAVEZNO 1 OBIČAJ MORATE DA ISPOŠTUJETE! Veruje se da će vam na BADNJE VEČE...
Foto: Stefan Stojanovic

OBIČAJI

VEČERAS PRED SPAVANJE OBAVEZNO, ALI OBAVEZNO 1 OBIČAJ MORATE DA ISPOŠTUJETE! Veruje se da će vam na BADNJE VEČE...

U ognjištima kuća, ili u specijalno pripremljenim posudama u stanovima bez ognjišta, badnjak se pali, prateći verovanje da će svaka varnica doneti sreću i prosperitet

Objavljeno:

U susret prazniku Hristovog rođenja, Srbija se budi sa jednim od najdubljih i najlepših običaja – paljenjem badnjaka. Dok se jutarnja magla još njiše nad šumama, domaćini širom zemlje kreću u potragu za savršenim hrastom, nastavljajući tako drevnu tradiciju koja se prepliće sa hrišćanskim obredima.

Seča badnjaka: Ritual koji budi Sunce

Dok zora još nije razbila noć, domaćini, često u pratnji svoje dece, ulaze u šumu. Ovde počinje ritual – izbor mladog drveta, uz reči poštovanja: „Oprosti, badnjače.” Tri udarca sekirom, upućena s poštovanjem, odsecaju badnjak, koji, prema verovanjima u nekim krajevima, ne sme dodirnuti zemlju. Badnjak simboliše drvo koje su pastiri doneli u vitlejemsku pećinu gde je rođen Isus, a koje je pravedni Josif založio da ugreje hladnu pećinu.

Unos badnjaka: Obred koji greje dom

Badnjak, svojom prisutnošću i blizinom, postaje više od drveta – postaje čuvar doma. U nekim krajevima, deca bde nad njim, a običaji nalažu da se badnjaku obraćaju tokom dana. Kada domaćin donese badnjak iz šume, ostavlja ga pored ulaznih vrata, pa se tek s prvim mrakom unosi u kuću i stavlja na ognjište. Posle donošenja badnjaka kolje se pečenica, a obično je to prase, jagnje, a ponegde ćurka ili guska.

Božić, Badnje veče, Badnji dan
foto: Stefan Stojanović

Paljenje badnjaka: Vatra koja spaja

U srcu običaja je paljenje badnjaka na Badnje veče. Ovaj čin, obavljen uz molitvu i blagoslov, ne samo da simbolizuje svetlost i toplinu, već i okuplja porodicu. U ognjištima kuća, ili u specijalno pripremljenim posudama u stanovima bez ognjišta, badnjak se pali, prateći verovanje da će svaka varnica doneti sreću i prosperitet. Obično se prilikom paljenja peva i ritualna pesma: "Koliko varnica, toliko dece, zdravlja, parica...", i dalje se nabraja sve što domaćini žele u predstojećoj godini.

Badnjak u gradu: Tradicija u novom ruhu

U urbanim sredinama, gde šume nisu nadohvat ruke, badnjak se kupuje na pijacama ili se uzima u crkvi. Iako okruženje nije isto, simbolika ostaje – badnjak se unosi u dom i postavlja na počasno mesto. Običaji se prilagođavaju, ali suština – zajedništvo, toplina i slavlje – ostaje netaknuta.

Badnjak, Kalenić
foto: Stefan Stojanovic

Večni plamen tradicije

U vremenu koje se neumitno menja, badnjak ostaje simbol kontinuiteta, povezujući generacije i čuvajući tradiciju. Od šumskih jutara do gradskih večeri, paljenje badnjaka je više od običaja – to je putovanje kroz vreme, očuvanje kulture i slavlje života.

Bonus video:

02:37

KAD SRBIN ŽELI SREĆU I NAPREDAK, ONDA RADI STVARI PRE SVITANJA! Etnolog za Kurir TV: Badnjak je sveto drvo, ne diramo ga rukama

(Espreso/24sedam/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.