JOŠ 4 DANA JANUARSKOG PROLEĆA, A ONDA OBRT: Meteorolog Čubrilo otkrio KADA nas očekuju LEDENI DANI!
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, Profimedia

temperatura NEĆE PRELAZITI U PLUS

JOŠ 4 DANA JANUARSKOG PROLEĆA, A ONDA OBRT: Meteorolog Čubrilo otkrio KADA nas očekuju LEDENI DANI!

Pred nama su još 3 do 4 dana januarskog proleća

Objavljeno:

Do Božića možemo očekivati relativno toplo vreme, ali već na Badnji dan sledi promena sinoptike koja bi nas vrlo brzo uvela u pravu zimu, navodi meteorolog Marko Čubrilo. Kako dodaje, već oko 9. januara snežni pokrivač je uz jače mrazeve moguć i u nizijama.

Danas posle pretežno sunčanog prvog dela dana posle podne postepeno naoblačenje kao najava pogoršanja vremena koje se očekuje u toku noći ka sredi i u sredu tokom većeg dela dana.

- Pod uticajem frontalne zone kiša se već u toku noći povremeno očekuje na zapadu, severu i jugu regiona, a sutra će je biti i nad ostalim predelima, posebno na severu i jugu. Duvaće umeren do pojačan južni i jugozapadni vetar koji će sutra sredinom dana okrenuti na prolazno jak zapadni i severozapadni, posebno na severu regiona - navodi Čubrilo.

Kako dodaje, bez obzira na padavine ostajemo pod uticajem vrlo toplog vazduha sa jugozapadnog Atlantika tako da danas i sutra nema bitne promene temperature i ona će se kretati od +6 do +16 stepeni Celzijusa.

Marko Čubrilo
Marko Čubrilofoto: Kurir

U četvrtak će ka nama ponovo strujati topao i povremeno vlažan vazduh te će uz promenljivu oblačnost povremeno biti kiše, a mogući su i pljuskovi, posebno na istoku regiona.

Duvaće jak, povremeno na udare i vrlo jak jugozapadni vetar te će i na najvišim planinama biti toplo uz temperature iznad nule. U petak tokom dana umereno oblačno i uglavnom suvo, relativno toplo uz umeren južni i jugoistočni vetar.

Prava zima posle Božića

- Doček Božića po julijanskom kalendaru donosi toplo vreme ali i značajnu promenu sinoptike koja bi nas od 8. januara mogla uvesti u pravu zimu. Tog dana (6. januara) se simulira upad veće količine vlažnog i nestabilnog vazduha preko središnje Evrope ka Mediteranu što bi rezultovalo sekundarnom ciklogenezom nad severom Italije. U isto vreme Skandinavski anticiklon bi preko zapadne Rusije svoj uticaj širio dalje na zapad, dok bi se Azorski anticiklon iz jugozapadnog Atlantika pružio na sever ka Skandinavskom anticiklonu - stručno objašnjava meteorolog iz Novog Sada.

Spajanjem ova dva sistema 7. januara bi nad širim prostorom Velike Britanije, zapadnog i jugozapadnog Atlantika i zapadne Skandinavije nastao jak anticiklonalni blok po čijoj bi se istočnoj periferiji ka nama počeo spuštati osetno hladniji vazduh uslovljavajući jačanje sekundarnog ciklona.

- Jače pogoršanje se trenutno simulira u nedelju kada bi padavine prvo zahvatile jugozapadne, južne, zapadne i središnje, a posle podne i u noći ka ponedeljku i ostale predele. U košavskom području bi duvao jak i vrlo jak jugoistočni i istočni vetar, dok bi na zapadu regiona počeo jak severni vetar. U nedelju postepeno zahlađenje tako da bi kiša na planinama polako prelazila u sneg. Maksimumi do +3 na krajnjem zapadu Hrvatske do oko +15 ponegde nad jugu regiona. Od naredne nedelje bi se hladna vazdušna masa proširila i preko našeg dela Evrope te bi u noći ka ponedeljku i u ponedeljak kiša mogla i u nizijama brzo preći u sneg uz formiranje snežnog pokrivača.

Ceo dan ostajaćemo ispod nule

Do 10. januara bi bilo pretežno oblačno i hladno uz sneg povremeno, maksimumi bi u ponedeljak bili do -2 na severu i zapadu, do oko +4 na jugu, a narednih dana bi mogli biti još niži i mogli bi se kretati od -6 do +2 stepena Celzijusa tako da bi u velikom delu regiona ceo dan ostajali ispod nule ("ledeni dani"). Minimumi bi oko 11. januara uz razvedravanje i sneg na tlu mogli biti od -15 do -6 stepeni Celzijusa.

Trenutno je oko 13. januara vidljivo manje ublažavanje hladnoće, dok bi oko 15. januara moglo uslediti novo zahlađenje uz padavine.

- Ovo je sve još samo trenutna projekcija, jer do očekivane promene ima još 3-4 dana i izmene sinoptike su moguće, posebno kada je položaj ciklona i količina padavina u pitanju. Trenutno su ansamble članovi GFS-a i ECMWF-a veoma "zbijeni" bez značajnog rasipa što povećava pouzdanost trenutne projekcije. Ne bude li do četvrtka većih izmena vrlo je verovatno da nas čeka početak prave zime. Trenutne projekcije ECMWF-a sve do kraja ovog, a moguće i početkom narednog meseca imaju signal za održavanje hladne sinoptike što bi nad nama značilo duži period zimskog vremena - objasnio je Marko Čubrilo.

Pred nama su još 3 do 4 dana januarskog proleća, dok za doček Božića po julijanskom kalendaru sledi značajna promena sinoptike uz moguć dolazak prave zime, zaključio je.

Bonus video:

01:32

EVROPA PARALIZOVANA ZBOG SNEGA! DA LI U SRBIJU STIŽE KIJAMET? Nemačka, Engleska, Holandija, a sada i Slovenija odsečene OD SVETA

(Espreso/ Blic, Vanja Zelenović/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.