A ZA NOVU GODINU - PROLEĆE! Meteorolog objasnio ZAŠTO su VISOKE TEMPERATURE, a ZAHLAĐENJE kreće od OVOG datuma
Sunčano, Foto: Emilija Jovanović

vremenska prognoza

A ZA NOVU GODINU - PROLEĆE! Meteorolog objasnio ZAŠTO su VISOKE TEMPERATURE, a ZAHLAĐENJE kreće od OVOG datuma

Vremenska prognoza za početak nove godine, ponedeljak 1. januar 2024. godine

Objavljeno:

Natprosečno toplo vreme u Srbiji se nastavlja, tako da će i 31. decembra u većem delu Srbije biti maksimalne temperature od 10 do 15 stepeni, i biće pretežno sunčano.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ), kaže za „Blic“ da nam ipak tokom novogodišnje noći, u drugom delu noći pristiže umereno naoblačenje, ali će se u većini mesta zadržati suvo. Pred jutro 1. januara 2024. godine kratkotrajna kiša biće moguća tek ponegde na zapadu i severozapadu Srbiju.

Natprosečno toplo za doček, zima počinje za Božić

-Minimalna temperatura u novogodišnjoj noći kretaće se od 0 stepeni na jugu Srbije do +8 stepeni u Beogradu, tako da će u svim nižim predelima biti pozitivna. Slab mraz se očekuje samo na visokim planinama. Međutim, na samom početku Nove godine, 1. i 2. januara, do naših krajeva će početi da pristižu naoblačenja, i to će ponovo biti početak jednog perioda sa čestim naoblačenjima. Temperatura će i dalje biti iznad proseka, bar do Božića, i kiša će padati i u nizijama i u planinama. Pravo zahlađenje i povratak kalendarski zimskim temperaturama očekuje nas najverovatnije posle Božića, tako da bi centralni deo januara 2024. trebao da bude najhladniji, od Božića do 20. januara, i tada bi uz kišu imali i sneg u nižim predelima – kaže za „Blic“ Sovilj.

Sunčano
Sunčanofoto: Emilija Jovanović

Godinama bez snega za doček

Podseća, da je poslednji sneg u Srbiji osmotren na prelazu iz 2014. na 2015. godinu, a nakon toga više nijedne godine za doček nije bilo snežnog pokrivača.

- Kada pogledamo meteorološka merenja unazad, ranije je statistika ukazivala da smo svaku treću godinu dočekivali sa snegom i od 1950. do 2015. godine prosečna visina snežnog pokrivača osmotrena svake treće godine u Beogradu iznosila je 8 do 9 centimetara. Najviše snega je bilo na prelazu iz 1953 na 1954. godinu kada je palo 30 centimetara snega. Ipak, globalno zagrevanje je učinilo svoje i generalno više temperature u toku zime su uslovile da dominantniji tip padavina bude kiša, a da snega bude sve manje. Ali, ipak iako očekujemo da ova Nova godina bude topla, neće biti baš toplo kao prethodne godine – kaže Slobodan Sovilj.

Oboreni temperaturni rekordi

Prethodne, 2022. godine su tokom četiri dana u nizu, kaže meteorolog, od 30. decembra do 2. januara oboreni ili izjednačeni prethodni datumski maksimumi temperature.

- Temperatura je, primera radi u Beogradu bila +16,6 do +18,5 stepeni tokom ta četiri dana. To je bio najtopliji period oko Nove godine u istoriji meteoroloških merenja. Srednja minimalna temperatura od 31. decembra do 01. januara u Beogradu je od -1,9 do -1,5 stepeni, srednja maksimalna je 4,4 stepena, a srednja dnevna temperatura je 1 do 1,2 stepena. Najhladnija Nova godina u prethodnih 10 godina bila je 2014/15. godinu, kada su na širem području Beograda minimalne temperature bile od -15 do -10 stepeni, lokalno i niže, a maksimalne od -10 do -5 stepeni – kaže Slobodan Sovilj.

Sunčano
Sunčanofoto: Emilija Jovanović

Prema podacima RHMZ, najtoplija novogodišnja noć osmotrena je prilikom dočeka 1982. godine kada je izmereno 10,6 stepeni.

Sneg tokom zime i novogodišnje noći u Beogradu

- Srednji datum prvog snega u Beogradu je 23. novembar, a srednji datum snežnog pokrivača 3. decembar. Najraniji datum prvog snega u Beogradu je 7. oktobar 1897. godine, dok je najraniji datum pokrivača u Beogradu 20. oktobar 1908. godine. Maksimalna visina snežnog pokrivača bila je 3. februara 1962. godine – 80 cm – kaže meteorolog Slobodan Sovilj za „Blic“.

Temperatura u Beogradu za doček iznad proseka

Pre dve Nove godine, 2021/22., izmerena sledeća temperature u Beogradu: 31. decembra bilo je 5 stepeni ujutru, a 12.8 stepeni tokom dana, dok je 1. januara ujutru bilo 5.3 stepena ujutro, a 14.5 stepeni. Prema petodnevnoj prognozi vremena RHMZ, u Beogradu će u nedelju 31. decembra 2023. biti najniža temperatura vazduha +6 stepeni, najviša +14 stepeni. Prvog dana 2024. godine očekuje se čak +16 stepeni, što je isto natprosečno toplo, a minimalna temperatura vazduha biće +8 stepeni Celzijusa.

Bonus video:

01:17

NAJZABAVNIJI MOMENTI SA NOVOGODIŠNJE EMISIJE PUSTI BRIGU! Zamišljanje želje, štenci i muzika za dušu!

(Espreso/ Blic/ B.V/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.