OVO JE NAJDETALJNIJI SPISAK NERADNIH DANA U 2024. GODINI: Možete da napravite MINI ODMOR bez uzimanja GODIŠNJEG
Kalendar, Foto: MA8 / Alamy / Alamy / Profimedia

detaljan kalendar

OVO JE NAJDETALJNIJI SPISAK NERADNIH DANA U 2024. GODINI: Možete da napravite MINI ODMOR bez uzimanja GODIŠNJEG

Neradni dani tokom predstojećih praznika biće 1, 2. i 7. januar

Objavljeno:

Nova godina samo što nije, a neradni dani tokom novogodišnjih i božićnih praznika biće 1, 2. i 7. januar. Nakon januara, sledeći neradni dani su u februaru povodom Dana državnosti koji se obeležava 15. i 16. februara.

Dani državnosti 2024. godine padaju u četvrtak i petak, pa se to može spojiti i napraviti lep produženi vikend. Što se tiče praznika rada, u Srbiji su slobodna dva dana - 1. i 2. maj, a odmah potom slede i Uskršnji praznici za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.

Prvi maj na Adi Ciganliji
Prvi maj na Adi Ciganlijifoto: Petar Aleksić

Uskršnji praznici za katoličke vernike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica obeležavaju se od 29. marta do 1. aprila neradno. Neradni dan je i prvi dan Ramazanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice 10. aprila.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se radno 22. aprila, kao i 9. maj Dan pobede. Sa druge strane, pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna.

Pripadnicima jevrejske zajednice slobodan je i 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur. Naredne godine Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće neradni ponedeljak, 11. novembar.

Dan primirja
Dan primirjafoto: Emilija Jovanović

Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvi dan Božića, u sredu 25. decembra, takođe se neće raditi. Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. ali se ovo ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici. Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

Bonus video:

01:58

DA LI I POD KOJIM USLOVIMA TREBA RADITI NA BOŽIĆ?! Uzelac: Praznici treba da se plaćaju DUPLO, ali kod nas vlada paušalni princip

(Espreso / Novosti / Marija Stevanović / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.