MILKA I ŽIVAN SU NAJSTARIJI MUŠKARAC I ŽENA U SRBIJI, A 1 STVAR IM JE ZAJEDNIČKA: Nećete verovati kada čujete šta
Foto: David Jakle / ImageSource / Profimedia

SJAJNA PRIČA

MILKA I ŽIVAN SU NAJSTARIJI MUŠKARAC I ŽENA U SRBIJI, A 1 STVAR IM JE ZAJEDNIČKA: Nećete verovati kada čujete šta

Najviše stogodišnjaka ima u Beogradskom regionu - 72

Objavljeno:

U Srbiji je u vreme popisa, prošle jeseni, živelo 194 osobe starih sto ili više godina, od čega su njih 136 žene, a 58 muškarci.

Ovo pokazuje najnoviji izveštaj republičkog zavoda za statistiku, pod nazivom "Stanovništvo prema pojedinačnoj starosti i polu, po regionima". Takođe, 27.839 žitelja naše zemlje, uključujući i ove stogodišnjake, stariji su od 90 godina.

Najviše stogodišnjaka ima u Beogradskom regionu - 72. Slede Vojvodina sa 46 i Južna i Istočna Srbija sa 45, dok ih najmanje ima u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji.

Najstarija živa osoba je Milka Bauković, rođena u februaru 1915., koja ima 108 godina i 322 dana. Milka je ujedno bila najstariji glasač u zemlji, na parlamentarnim i lokalnim izborima, 17. decembra.

Živi u beogradu, a rođena je u Papićima, kod Siska, u tadašnjoj Austrougarskoj. Zamnimljivo je da je prvi brak, 1940. godine, sa Dušanom Baukovićem, sklopila u crkvi u Jasenovcu. Dušan je poginuo poslednjeg dana Drugog svetskog rata i njegov grob nikad nije pronađen.

Od muža je nasledila proizvodnju šešira i time se bavila sve do penzije. Sa drugim mužem, Savom Radivojevićem, preselila se 1990 godine u Beograd, a on je živeo 90 godina.

Najstariji poznati živi muškarac u Srbiji je Živan Popović, rođen 30. januara 1917., pa ima 106 godina i 328 dana. Živi sam u planinskom selu Latvica, u opštini Arilje. U životu se bavio poljoprivredom i iza sebe ima dva braka.

Javnosti je postao poznat sa 102 godine, jer se aktivno bavio lovom i bio najstariji lovac u Evropi.

Bonus video

03:58

EJDŽIZAM U SRBIJI: Starost se doživljava kao teret, 30 odsto starih se oseća diskriminisano

(Espreso/Novosti/Prenela D.Č)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.