OVIH 10 MESTA U SRBIJI SU IDEALNA ZA ODMOR TOKOM ZIME! Evo gde možete odvesti klince tokom RASPUSTA koji se bliži
Skijanje, Foto: Profimedia

zimovanje u srbiji

OVIH 10 MESTA U SRBIJI SU IDEALNA ZA ODMOR TOKOM ZIME! Evo gde možete odvesti klince tokom RASPUSTA koji se bliži

Meteorolozi najavljuju da bi početkom 2024. godine konačno mogli da imamo kakvu-takvu zimu

Objavljeno:

Tronedeljni zimski raspust za školarce samo što nije počeo, prvi će na krenuti učenici iz škola u Vojvodini, a sedam dana nakon toga učenici iz ostalih delova Srbije. Čini se da će ovaj raspust trajati dugo, a roditelji već sada neumorno traže gde mogu sa mališanima da provedu zimovanje.

Meteorolozi najavljuju da bi početkom 2024. godine konačno mogli da imamo kakvu-takvu zimu, da postoje realne šanse da sneg padne i u gradovima, a ne samo na planinama, te bi najmlađi mogli da uživaju u pravim zimskim radostima.

Ove zime snega najviše na planinama

- Prema nekim dugoročnim prognozama, očekujemo tri hladna talasa ove zime. Prvi talas bi bio od Božića do posle 20. januara i on bi bio najduži. To bi ujedno bio i najhladniji period ove zime. Novi hladni talas bio bi u drugoj dekadi februara, i treći u prvoj dekadi marta - najavio je još krajem novembra meteorolog Ivan Ristić.

Sneg u Srbiji
Sneg u Srbijifoto: Ana Paunković

Slobodan Sovilj, meteorolog, ukazao je još u oktobru da svi meteorološki parametri ukazuju na to da će ove zime biti snega.

- Ove godine možemo očekivati više snega, obzirom da smo prethodne godine imali deficit posebno u prvom delu zime. Tada je sneg potpuno izostao za novogodišnje praznike na planinskim predelima što je potpuno atipično za naše krajeve. Dakle, za prvi deo zime očekujemo više snega na planinama, a u drugom delu zime više snega i u nižim predelima u odnosu na prethodnih nekoliko zima - objasnio je Sovilj, prenosi Kurir.

10 destinacija za zimski raspust

Zimski raspust koji će tek početi pred školarce stavlja toliko puno želja, a izazove pred roditelje koji bi uradili sve što mogu da na najbolji mogući način provedu zimovanje sa mališanima, naravno u okviru kućnog budžeta.

Ovo je 10 najpopularnijih destinacija u Srbiji ne koje roditelji često vode mališane, ali koje ni školske ekskurzije ne zaobilaze kada idu na izlete ili ekskurzije sa decom.

1. Tara

Ova destinacija "eksplodirala" je u letnjoj sezoni, ali i zimi ima svoje čari. Snežni pokrivači prirodu i okolni pejzaž čine još impozantnijim, a ovo je i planina sa nekoliko pristupačnih vidikovaca i dobro obeleženim pešačkim stazama, te nema bojazni da ćete zalutati.

Do najpopularnijeg vidikovca na Tari Banjska stena stiže se lako i u zimskim uslovima, a odatle se pruža neverovatan pogled koji doslovce oduzima dah. Kada se sve zabeli - prizor je još impozantniji. Još jedan vidikovac do kog se dolazi direktno automobilom jeste i onaj sa kog se u punom sjaju vidi malo jezero Spajići.

Zimska idila
Zimska idilafoto: EPA ROBERT PERRY

U neposrednoj blizini Tare je i Mokra gora, gde možete obići čuveni Drvengrad, ali i manastir Bele Vode.

2. Zlatibor

Ovo jeste možda i najpopularnija destinacija, ali sa razlogom - Zlatibor sa okolinom predstavlja savršen spoj urbane sredine i netaknute prirode.

U samom centru dostupni su brojni restorani i konobe sa specifičnim, tradicionalnim ambijentom i odličnom hranom, kao i kafići, restorani, butici, suvenirnice i sve što moderan čovek može da poželi.

Tu je i uređena pešačka staza, a takođe možete isprobati vožnju kvadom po snegu, ili uživati u jahanju.

S druge strane, u neposrednoj blizini možda i najpopularnije srpske planine kriju se turistički dragulji poput muzeja na otvorenom - Sirogojna, Tavničkog jezera i vodopada Gostilje koji se zimi pretvara u pravu ledenu atrakciju.

3. Rtanj

Rtanj nije planina za ljubitelje zimskih sportova, ali je zato savršena za sve oni koji priželjkuju pravu zimsku bajku, relaksaciju, tišinu i uživanje u prirodi. Takođe, posebno je privlačna onima koji uživaju u penjanju, čak i kad napada sneg.

Na ovoj "mističnoj planini" koja odiše posebnom energijom postoji i puno staza za sankanje, pa će mališani posebno uživati.

Zima
Zimafoto: RINA

U podnožju planine Rtanj je i prelepo, drevno sela Vrmdža, te ovalno Vrmdžansko jezero, kraškog porekla i bogato ribom, u koje se sliva voda sa okolnih brda. Takođe, na samo 20 kilometara je i Soko Banja gde možete uživati u nekom od spa centara.

4. Kosmaj

Na samo 57 kilometara od Beograda, možete da uživate u pravoj planinskoj avanturi, a naravno reč je o Kosmaju. Ova sjajna planina koja se nalazi u neposrednoj blizini našeg glavnog grada, predstavlja pravo utočište za beg tokom vikenda. Nudi vam brojne aktivnosti, a pre svega potpuno slobodu za jedno pravo zimsko uživanje.

Posle Avale koja je visoka svega 506 metara, je najniža planina u Šumadiji. Iako je Kosmaj niska planina, ipak svojim izgledom u vidu ostrva dominira u ovom delu niske Šumadije, iznad valovitog pobrđa, raščlanjenog blagim rečnim dolinama.

Na ovoj planini se nalaze brojni značajni istorijski spomenici, a svako jedan od najpoznatijih je spomenik borcima Kosmajskog odreda na vrhu Kosmaja.

Osim spomenika, na Kosmaju se nalaze tri manastira Srpske pravoslavne crkve: manastir Tresije, Pavlovac i Kastaljan, kao i brojne crkve od kojih su najznačajnije Crkva Svetog Petra i Pavla u Nemenikućama i Crkva Svete Trojice u Koraćici.

5. Resavska pećina

Ovo mesto je idealno idealno za porodice sa predškolcima i školarcima, a u pitanju je zaštićeni spomenik prirode.

Resavska pećina poznata je po svojim dvoranama koje krase veličanstveni oblici pećinskih stalagmita i stalaktita, a od skora nudi i novi sadržaj za posetioce - Avantura park. Park sadrži sprave na otvorenom, namenjene razvijanju motoričkih i psiholoških sposobnosti, a ove godine biće prilagođena i za niži dečji uzrast (3 godine). U blizini pećine možete posetiti i manastire Resavu (Manasiju), Ravanicu i Zlatenac, kao i vodopade Lisine (Veliko vrelo) i Veliki buk.

6. Fruška gora

Jedan vikend nije dovoljan da obiđete sve znamenitosti Fruške gore, imajući u vidu da se na njoj nalazi 16 manastira, nacionalni park i nekoliko vrhova i izletišta vrednih pažnje - Stražilovo, Iriški venac, Letenka, Brankovac i drugi.

Ipak, pokušajte, možda i uspete da pregledate sve lepote ove vojvođanske planine. Ukoliko vam ostane vremena, možete posetiti i arheološke lokalitete u blizini - Gomolavu i Carsku palatu.

7. Kopaonik

Kopaonik se definitivno mora uvrstiti na spisak najlepših, ali i najposećenijih planina Srbije. Leti ga turisti posećuju zbog njegovih prirodnih lepota, a u hladnijim mesecima je pravi raj za obožavaoce zimskih sportova. Ujedno, Kopaonik je jedna od popularnih planina u našoj zemlji i na njoj se mogu naći brojni ekskluzivni hoteli, vile i spa-centri.

8. Divčibare

U čarima Divčibara i planine Maljen možete uživati tokom cele godine - od prelepih staza i vidikovaca do skijališta koje privlače ljubitelje zimskih sportova iz Srbije i regiona.

Izuzetno dobar geografski položaj, nadmorska visina od 1.000 metara i blagotvorna klima čine ovo mesto čine idealnim za odmor i investiranje.

9. Stara planina

Za sve koji bi da im deca nauče da skijaju Stara planina idealna je destinacija. Skijališna sezona uveliko je počela 15. decembra.

Na Staroj planini, ako se odlučite za skijanje na toj destinaciji, tamošnji hotelijeri su istakli cenovnik za praktično ceo decembar, od 1. do 29. decembra, a varijanta noćenja sa doručkom za dve osobe se kreće od 5.428 do 15.458 dinara.

10. Palićko jezero

Mesto Palić značajno je turističko mesto upravo zbog svog jezera, koje je najveće prirodno jezero Srbiji, a deo je parka prirode u kojem možete posetiti i deci uvek zanimljiv zoološki vrt.

Lepa priroda, opuštanje uz vodu, a blizu je i prelepa Subotica koju vam preporučujemo da obiđete ako dolazite iz drugih krajeva zemlje.

Školski kalendar

Škola
Školafoto: Zorana Jevtić

23. decembar - 14. januar - zimski raspust za đake u Vojvodini

29. decembar - 21. januar - zimski raspust za đake u većem delu Srbije

15-18. februar - mini-raspust za Dan državnosti

22. i 23. mart - proba male mature

28. mart - 3. april - vaskršnji raspust za đake u Vojvodini

27. april - 6. maj - prolećni raspust

31. maj - kraj školske godine za đake 8. razreda i 4. godine srednjih škola

14. jun - kraj godine za sve ostale osnovce

17, 18. i 19. jun - mala matura

21. jun - kraj školske godine za ostale srednjoškolce

28. jun - podela knjižica

Bonus video:

02:26

KOPAONIK SKUPLJI OD FRANCUSKE! Sve spremno za skijanje, uz pomoć veštačkog snega! POGLEDAJTE KAKO TO IZGLEDA i ŠTA KAŽU TURISTI

Bonus video:

06:35

NAJOPASNIJA PLANINA U SRBIJI NEMA VISINU NI 600 METARA! Spasilac šokirao: Brojke same govore, TAMO IMAMO NAJVIŠE POSLA

(Espreso / Blic / Nikola Todorović / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.