STARO SRPSKO VEROVANJE ZA VREME NA SVETOG NIKOLU: Današnje sunce predskazuje da će nam zima biti BLAGA, ali...
Sunčano vreme, Foto: Nenad Kostić

vreme na današnji praznik

STARO SRPSKO VEROVANJE ZA VREME NA SVETOG NIKOLU: Današnje sunce predskazuje da će nam zima biti BLAGA, ali...

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas Svetog Nikolu, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i dece

Objavljeno:

Ukoliko se desi da na dan slave Sveti Nikola budu prolećne temperature i sunčano vreme, zima i mraz će nas zadesiti usred proleća, kaže naše staro verovanje.

- Ako se desi da na Nikoljdan greje sunce i da bude toplo kao što najavljuju to znači da će nam verovatno zima biti duža. Prema verovanjima koja se prenose s kolena na koleno u aprilu možemo da očekujemo mraz što može da utiče na rano voće - kaže za Kurir starina Tomislav Milić (87) iz okoline Leskovca, koji ceo život sakuplja i dalje prenosi narodna verovanja.

On podseća da verovanja predskazuju i da ukoliko na Badnji dan i Božić bude snega ili pravo zimsko vreme cela godina će biti rodna.

Zima u Beogradu
Zima u Beogradufoto: Ana Paunković

Podsetimo, prema sezonskoj prognozi RHMZ-a april će biti prosečno topao i prosečno vlažan mesec.

- U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.6ºC. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.6ºC - navodi se u sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Bonus video:

01:19

ŠOK CENE RIBE UOČI POSTA! Kurir za vas proverava korekcije cena u ribarnici, PRODAVAC: Već sada poručuju za Svetog Nikolu

(Espreso / Kurir / A. K. / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.