OVDE POČIVAJU MOŠTI SVETOG NIKOLE! Spominjala su se 2 mesta, a onda su arheolozi došli do ČUDESNOG OTKRIĆA! (FOTO)
Mošti Svetog Nikole, Foto: Printscreen/Youtube/agostino brienza

mošti svelikog svetitelja

OVDE POČIVAJU MOŠTI SVETOG NIKOLE! Spominjala su se 2 mesta, a onda su arheolozi došli do ČUDESNOG OTKRIĆA! (FOTO)

Prema verovanju Sveti Nikola javio se u snu javio jednom časnom svešteniku iz Barija i naredio da mu se mošti ovde prenesu

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernice slave danas praznik Svetog Nikole, jednu od najvećih krsnih slava u Srbiju. Jedan je od najpoštovanijih svetitelja u našoj zemlji. Hrišćai veruju da je ovaj svetac čudovtvorac i da iz njegovih moštiju neprestano izbija sveto miro. A gde se nalaze mošti Svetog Nikole?

Vizantijska vojska poražena je 26. avusta 1071. od Turaka Seldžuka zbog čega je Vizantija privremeno izgubila kontrolu nad velikim delom Male Azije koji je u svoj sastav vratila za vreme Aleksija I Komnina, ali je ova teritorija i dalje ostala iložena napadima Turaka.

Prema verovanju Sveti Nikola javio se u snu javio jednom časnom svešteniku iz Barija i naredio da mu se mošti prenesu u ovaj u to vreme hrišćanski grad i pod pravoslavnim patrijarhom.

Grad Bari
Grad Barifoto: Printscreen/Youtube/Santatelevision

Mošti su u Bari stigle devetog maja 1087. godine. Prema pojedinim izvorima mošti su ukrali talijanski pirati pa ih preneli ih poenuti grad u Italiji. Po drugom izvoru, "razbojnička družina Normana iz Barija, ukrala je njegove posmrtne ostatke iz crkve Miri". Hrišćanstvo proslavlja 22. maja pomen na Prenos moštiju Svetog Nikolaja.

Prošle godine u antalijskom gradu Demre arheolozi su godine pronašli temelje crkve i grobnicu za koje se veruje da je grobnica Svetog Nikole.

U Italiji 274 naselja, gradića i gradova slavi Svetog Nikolu za svog zaštitnika, koga zovu San Nicola di Bari, jer je veći deo njegovih moštiju pohranjen u gradu Bariju, koji se nalazi na jugu Italije. Drugi deo moštiju, kako se veruje, nalazi u crkvi na ostrvu Lidu kod Venecije.

Kako se pretpstavlja, grob u Miri- gradu gde je Nikola (rođen u Likiji koja je danas deo Turske), počeo svoju misiju i gde je preminuo 343. godine nije bio prvi grad gde je ovaj svetac pokopan. Smatra se da je tamo prenesen tek u sedmom veku gde će ostati naredna četiri veka.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Santatelevision

Kada su se Turci Seldžuci počeli da urušavaju Romejsku imperiju, s obzirom na to da je u Bariju, koji je bio pod vlašću Vizantije, postojao snažan kult Svetog Nikole, vesti o stradanju hrišćana u prekomorskim zemljama dovele su do odluke da se nešto učini povodom toga. Godine 1087. grupa od 66 mornara, na čelu sa sveštenicima Lupom i Grimoldom krenula je da spase mošti svog sveca i zaštitnika.

Domaće stanovništvo koje se vraćalo u Miru posmatralo je tu akciju kao pljačkanje svojih svetinja ali nije moglo da se odupre.

I dok je većina vernika verovala do prošle godine da se deo moštiju nalazi u San Nikola crkvi iz 11. veka u Bariju, a deo u crkvi na ostrvu Lidu kod Venecije, arheolozi su saopštili da su pronašli mošti pravog Svetog Nikole u Turskoj.

Rečeno je tada da su ostaci sveca otkriveni u ostacima bogomolje iz šestog veka, 1.600 godina nakon smrti Svetog Nikole koji je preminuo šestog decembra 343. godine, navodno je sahranjen u crkvi koja je pod zaštitom UNESCO-a, i nalazi se u u malom primorskom gradu Demre.

Navodna grobnica nije bila pronađena sve do 2017. godine, kada su počela elektronska istraživanja terena. Turski arheolozi rekli su da su našli kriptu ispod mermernog poda crkve.

Postoji mogućnost da je grob "potonoo" tokom zemljotresa pa nije mogao da bude pronađen bez savremenih tehnologija.

"Prva crkva potopljena je sa izdizanjem Sredozemnog mora, a nekoliko vekova kasnije podignuta je nova crkva iznad. Stigli smo sada do ostataka prve crkve i poda na koji je stupio Sveti Nikola. Otkopana je pločica na podu prve crkve po kojoj je hodao Sveti Nikola. Tamo se nalazi jedan grob koji je lepši od drugih koji su u crkvi. Ovo je misterija pošto, iako je bilo zemljotresa, ove zidine deluju neoštećene", izjavio je prošle godine Osman Eravsar, šef pokrajinskog odbora za očuvanje kulturnog nasleđa u Antaliji, prenela je agencija Demiroren.

Turski arheolozi smatraju da su pogrešne mošti ukradene, pa da su u Italiju odnete mošti nepoznatog sveštenika.

Bonus video:

00:26

Slike Čačka na Nikoljdan

(Espreso / Blicžena / Jelena Milenković / Prenala: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.