O SESTRAMA ČAVRAK BRINE SAMO OTAC: Dobrotvor Željko im priredio NEŠTO ŠTO ĆE PAMTITI ZA ŽIVOTA, PRELEPA PRIČA
Foto: Privatna arhiva

mostovi prijateljstva

O SESTRAMA ČAVRAK BRINE SAMO OTAC: Dobrotvor Željko im priredio NEŠTO ŠTO ĆE PAMTITI ZA ŽIVOTA, PRELEPA PRIČA

Istoričar i predsednik organizacije "Gradimo mostove" dr Željko Dragić za Espreso je otkrio kako je sestrama Čavrak iz Vrbasa priredio nezaboravan boravak u Nemačkoj

Objavljeno:
Marina Letić

Dirnut novinskim člankom o teškom životu sestara Čavrak, koje žive u kući na napuštenom švapskom groblju u Vrbasu, dobrotvor dr Željko Dragić još jednom je pokazao altruizam na delu i ulepšao njihovu sumornu svakodnevnicu.

O Ivani, Slađani, Milici i Mileni Čavrak brine se samohrani otac Goran, a trošna kuća, koja je sve što imaju, data im je na korišćenje.

Pred novogodišnje praznike, u vreme darivanja, od briga i problema barem na kratko ih je "otrgao" Željko koji im je priredio nezaboravnu zimsku čaroliju u Hanoveru.

Sestre Čavrak i Željkova ćerka Greta
Sestre Čavrak i Željkova ćerka Greta foto: Privatna arhiva

Inače, dr Željko Dragić je istoričar, rođen i fakultetski obrazovan u Nemačkoj, ali sa snažnom povezanošću sa Balkanom. Dragić je srž organizacije "Gradimo mostove" koja se zalaže za prijateljstvo Nemačke i balkanskih zemalja.

U razgovoru za portal Espreso, Željko se prisetio kada i kako je saznao za tešku sudbinu porodice Čavrak iz Vrbasa.

- Moja ćerka Greta, koja ima šest godina, pitala me za fotografiju i šta čitam. Na kraju smo odlučili da ih posetimo i sve je krenulo kada smo ih posetili. Bile su tako prijatne, srdačne, skromne i povučene. Moja ćerka im dala svoj novac i kupili smo im četiri metra drva. Takođe, odlučili smo da platimo pasoše kako bi otišle za Nemačku. Pitam se kako može biti da u Srbiji, gde ima više bogatih poput recimo nemačke pokrajine Donje Saksonije a isti broj stanovnika, da četiri sestre sa ocem žive na jednom groblju, kaže za Espreso Željko Dragić i dodaje da je njegova želja da Srbija što pre bude deo Evropske unije.

Željko Dragić sa sestrama Čavrak
Željko Dragić sa sestrama Čavrakfoto: Privatna arhiva

Devojčice iz Vrbasa u Donjoj Saksoniji i Langenhagenu provele su deset dana, a društvo im je pravilo još 40 dece uzrasta od 12 do 18 godina iz Bijeljine, među kojima i članovi hora "Sveti Đorđe".

- Bili su i u Osnabrücku i bilo je prelepo. Naša organizacija "Gradimo mostove" stvarno se iz srca zalaže za prijateljstvo između Nemačke i balkanskih zemalja. Tokom desetodnevne posete sestara Čavrak i dece iz Bijeline mom rodnom gradu, obišli smo srpsku pravoslavnu crkvu u Osnabrücku gde nas je dočekao otac Marinko, u baraci ( bivši logor Oflag VIc). Petar Miloradović i moja malenkost deci smo ispričali istoriju logora, a posle toga smo otišli na groblje gde smo upalili sveće. Hor " Sveti Đorđe" iz Bijeljine je imao dobre nastupe u pobratimskom gradu Langenhagenu. Imao je nastup u gimnaziji, nastup u Pravoslavnoj crkvi u Hanoveru, kao i evangelističkoj crkvi “Berg Kirche” gde je bilo fenomenalno, kaže za Espreso predsednik organizacije "Gradimo mostove" i dodaje da im je ekumenizam dosta bitan.

dr Zeljko Dragić, sveštenik Aleksandar Perković i dirigent hora Biljana Jefimić
dr Zeljko Dragić, sveštenik Aleksandar Perković i dirigent hora Biljana Jefimićfoto: Privatna arhiva

Dragić naglašava važnost ekonomske podrške koju su dobili od Ministarstva Donje Saksonije i jevrejske zajednice Osnabrück, ističući da bez njihove podrške ne bi bilo moguće ostvariti ovo značajno povezivanje.

Amir Ćosić (19) iz Bijeljine
Amir Ćosić (19) iz Bijeljine foto: Privatna arhiva

Vida i njen suprug Raša Lukić ugostili su sestre Čavrak, a o njihovoj srdačnosti i dobrodošlici koju su doživele svedoči i fotografija.

Kako otkriva Dragić za Espreso, svi domaćini su se udružili i doprineli tome da ovaj boravak u Nemačkoj bude nezaboravno iskustvo svoj deci.

- Vida je tako bila dobra prema njima i dosta vremena im posvetila. Išla je s njima u šoping i nakupovala stvari, a i ostali naši domaćini su skupili stvari za njih. Skupili su i novac, tako da je stvarno bilo prelepo, kaže naš sagovornik.

Vida i njen suprug Raša Lukić ugostili su sestre Čavrak
Vida i njen suprug Raša Lukić ugostili su sestre Čavrakfoto: Privatna arhiva

Deca bolji ambasadori od političara

Dragić je istakao važnost ovakvih razmena i otkrio da je planiran nastavak saradnje i naredne godine.

U planu su putovanja iz Rume i Bijeljine u pobratimske gradove.

- Imaćemo putovanja iz Rume za pobratimski grad Bersenbrück i iz Bijeljine za pobratimski grad Langenhagen i Hanover. To će biti sledeće godine negde u avgustu. Treba naglasiti da je dosta bitno što radimo ovu razmenu, jer oni su ambasadori zemalja Bosne i Hercegovine i Srbije i to je nešto fenomenalno. Ta deca i omladina su bolji ambasadori nego bilo koji političar. Njihovo zajedništvo i prijateljstvo gradi mostove koji premošćavaju granice i grade trajne veze između naroda, naglašava Željko Dragić za Espreso.

Sestre Čavrak su uživale u zimskim čarolijama, novogodišnjim vašarima, Zoološkom vrtu, kuglanju a u Nemačku ponovo dolaze u avgustu 2024. godine.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

08:22

POMAGAO UGROŽENIMA NA KOSMETU, A TOKOM KORONE BESPLATNO PREVOZIO MEDICINARE: Taksisti i heroju - Branku, sada treba NAŠA POMOĆ

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.