NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE I DEČAKE KOJA IMAJU VEZE SA BOŽIĆEM: Spominju se u BIBLIJI i značenja su im POSEBNA
Devojčica, Foto: Profimedia

božićna imena

NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE I DEČAKE KOJA IMAJU VEZE SA BOŽIĆEM: Spominju se u BIBLIJI i značenja su im POSEBNA

Sedam prelepa imena koja u sebi nose duh božićnih praznika i njihova značenja

Objavljeno:

Jedan od načina da deo čarolije praznika zadržite u svom životu je da svom detetu date ime koje u sebi nosi duh Božića. Sjajne lampice, praznične poslastice i lepa muzika koja uđe u svaki prostor, kao i nesebična dela i porodična druženja, sve to stvara posebnu atmosferu.

A Božić je posebno vreme u godini za svakog hrišćanina. Zato vam donosimo sedam prelepa imena koja u sebi nose duh božićnih praznika i njihova značenja.

Nikola

Sveti Nikola jedan je od najpoznatijih, ali i najomiljenijih hrišćanskih svetaca koji je činio mnogo dobrih dela.

Rođen je 255. godine u Patari na poluostrvu Male Azije, a postao je sveštenik jer je želeo da širi dobrotu. Rođen je u imućnoj porodici i već kao dete činio je dobra dela i darivao siromašne. Tokom celog života borio se protiv nepravde i širio ljubav prema bližnjima.

Slavi se 19. decembra širom Srbije!

Sveti Nikola
Sveti Nikolafoto: Wikipedia Commons

Lucija

Sveta Lucija od Sirakuze je hrišćanka koja je zbog svoje vere podnela mučeništvo 303. godine. Zaštitnica je ratara, slepih...

Marija

Biblijsko ime koje nosi nekoliko žena, najčasnija je među njima Isusova majka. Hrišćani je najčešće zovu Blažena Devica Marija, ali i dalje se raspravlja o tačnom značenju imena. Često se koristi objašnjenje da dolazi od hebrejskog imena Mirjam - od Boga ljubljena.

Stefan

Dolazi od grčke reči stephanos što znači venac, kruna. Onaj koji je okrunjen, ovenčan. Prema Bibliji, nakon Isusove smrti, Stefanovo otvoreno propovedanje Isusove reči i pripadništvo zajednici hrišćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.

Biblija
Biblijafoto: Antero Hein / Alamy / Alamy / Profimedia

Gabrijel

Arhanđel Gabriel u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavetu nagoveštava Zahariju da će mu se roditi sin Jovan Krstitelj, a Devici Mariji da će roditi Isusa. Zaštitnik je poštara i glasnika.

Klara

Sveta Klara iz 13. veka, osnivačica je ženskog reda klarisa, sestara franjevki u italijanskom gradu Asizu. Ime je latinskog porekla.

Kristijan

Poreklo ovog imena je latinsko i dolazi od reči christianus što znači hrišćanin.

Bonus video:

01:58

DA LI I POD KOJIM USLOVIMA TREBA RADITI NA BOŽIĆ?! Uzelac: Praznici treba da se plaćaju DUPLO, ali kod nas vlada paušalni princip

(Espreso / BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.