GRAD NOVI SAD BRINE O SVOJIM STANOVNICIMA: Evo kome je posvećena posebna pažnja!
Dom za stara lica, Foto: AP Photo Francisco Seco

centri od velikog značaja

GRAD NOVI SAD BRINE O SVOJIM STANOVNICIMA: Evo kome je posvećena posebna pažnja!

Grad Novi Sad posebnu pažnju posvećuje potrebama svojih najstarijih sugrađana kako bi živeli što udobnije, sigurnije i bezbrižnije

Objavljeno:

Gerontološki centar "Novi Sad" osnovan je 1964. Godine. Osnovna delatnost Ustanove je socijalna zaštita odraslih i starijih lica.

Gerontološki centar pruža usluge smeštaja, odnosno domski smeštaj i smeštaj u prihvatilište.

Takođe, postoje i dnevne usluge u zajednici kao što su pomoć u kući i nega, klubovi za starija i odrasla lica, dnevni boravak za odrasle i starije i svratište za beskućnike.

Pod svojim okriljеm centar ima tri doma za starijе sugrađanе i to na Limanu, Novom nasеlju i u Futogu, kao i Prihvatilištе za odrasla i starija lica u Futogu.

Gerontološki centar
Gerontološki centarfoto: EPA SASCHA STEINBACH

Grad Novi Sad svake godine iz budžeta izdvaja značajna sredstva za finansiranje, izgradnju i rekonstrukciju ustanova za najstarije Novosađane, kako bi dobili najbolju socijalnu zaštitu.

Finansiraju se mnogobrojni programi kao i rad Кlubova penzionera kojih ima 19 u Novom Sadu, a radi se i na izgradnji novih objekata.

Među značajna ulaganja spada adaptacija i saniranje Gerontološkog centra „Novi Sad” u Futogu za koji su Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad izdvojili 120 miliona dinara.

Kapacitet prihvatilišta u Futogu nakon ove adaptacije povećan je sa 35 na 60 mesta za zbrinjavanje svih kategorija korisnika sa teritorije Novog Sada. Ovim je unapređena usluga smeštaja i umanjen rizik od beskućništva.

Dom za stare
Dom za starefoto: EPA LAURENT GILLIERON

Sredstvima Grada Novog Sada nabavljena su i dva putnička automobila za potrebe usluge pomoć u kući i nega Gerontološkog centra ''Novi Sad''.

Takođe, važno je spomenuti i rekonstrukciju objekta Gerontološkog centra na Limanu za koju je izdvojeno preko 600 miliona dinara.

Ovaj projekat nastao je zahvaljujući dobroj saradnji Grada Novog Sada, PIO fonda i resornog ministarstva.

Bitno je istaći da svi objekti Gerontološkog centra “Novi Sad” imaju rampe za prilaz u objekat, rukohvate i toalete prilagođene osobama sa invaliditetom.

Za svaki grad ovakvi centri su od velikog značaja. Grad Novi Sad posebnu pažnju posvećuje potrebama svojih najstarijih sugrađana kako bi živeli što udobnije, sigurnije i bezbrižnije.

Bonus video:

01:13

NOVI PAZAR DOBIJA NAJMODERNIJI KBC : Ovo ga izdvaja iz konkurencije! Ministarka Grujičić fascinirana: Pomenula zahtev predsednika

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.