SNEG I LED OKOVALI EVROPU, IZMERENO ISPOD 35 STEPENI: Da li Srbiji preti OVAKAV LEDENI TALAS?
Sneg, Foto: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia

jaka zima

SNEG I LED OKOVALI EVROPU, IZMERENO ISPOD 35 STEPENI: Da li Srbiji preti OVAKAV LEDENI TALAS?

Da li Srbiju očekuje polarno zahlađenje sa obilnim snežnim padavinama

Objavljeno:

Početak decembra doneo je Srbiji pravo prolećno vreme, a delovima zemlje i letnje temperature od 26°C, pri čemu su u mnogim predelima Srbije zabeleženi i temperaturni rekordi za najvišu ikada temperaturu u decembru otkad se vrše merenja. U Loznici je čak zabeležena i tropska noć, jer se minimalna temperatura ni tokom noći nije spuštala ispod 20°C. Beograd je sa 23°C zabeležio najvišu ikada temperaturu u decembru od 1887. godine.

Ovo veoma toplo vreme došlo je nakon veoma obilnog snega na samom kraju novembra, kada je u brdsko-planinskim predelima palo pola metra snega, na Vlasini čak 88 centimetara.

Inače, za veoma toplo vreme tokom prva dva dana decembra bio je odgovoran ciklon, ali i fenski efekat, zbog koga je za dva dana na planinama nestalo i pola metra snega.

I dok su Srbija i jugoistok Evrope tokom prva dva dana decembra imali pravo prolećno vreme, veći deo Evrope bio je na udaru polarnog udara.

Ledena vazdušna masa sa severa i iz Skandinavije prodrla je do centralne Evrope i Alpa i donela obilni sneg i veoma niske temperature.

Najobilniji sneg pao je na jugu Nemačke, u Bavarskoj, a u Minhenu je palo pola metra snega. Sneg je zavejao i Poljsku, Češku, Austriju, Slovačku, sever Italije, potom Sloveniju i Hrvatsku.

Temperature su opale drastično ispod 0°C, u centralnim predelima Skandinavije i na -35°C.

Hladnoća
foto: Beta / RHMZ

Sneg i led okovali su čak i Dansku, a temperatura je opala na -14°C. Klima u Danskoj je okeanska i veoma blaga, a sneg i temperature ispod 0°C veoma retka su pojava i zimi, zahvaljujući Golfskoj struji.

Nakon prolećnog početka decembra, hladni front drugog decembra uveče prodrao je preko Panonske nizije iz Alpa i centralne Evrope i do Srbije, uz drastičan pad temperature vazduha i severozapadnmi vetar, a značajnijih padavina nije bilo.

Temperature sa 26°C opala je na 0°C, pa su trećeg decembra bile niže za više od 20 stepeni, jer su u većini predela bile tokom dana oko 2-3°C.

Najhladnije je bilo juče ujutro, kad je mraz doneo Srbiji temperature i do -9°C, Subotici -7°C i to zahvaljujući vedrom vremenu i jačem izračivanju vazduha.

Da li Srbiju očekuje polarno zahlađenje sa obilnim snežnim padavinama

Ovih dana na vreme u Evropi deluje ciklon sa Atlantika, koji se svojim centrom premešta preko zapadne i severozapadne Evrope. Ovaj ciklon donosi novi talas obilnih snežnih padavina Nemačkoj i Danskoj, ali i topliji vazduh sa Atlantika, pa dolazak toplije vazdušne mase iznad hladne podloge dovodi i do ledene kiše. Ipak, s obzirom da u prednjem delu ciklona preovladavaju južna strujanja, topla vazdušna masa doneće toplije vreme zapadnoj i jugoistčnoj Evropi, pa i našem području, a istovremeno će potisnuti veoma hladnu iz centralne Evrope ka istoku i severoistoku kontinenta.

Ipak, nad centralnom Evropom ostaće i dalje dovoljno hladno, uz sneg i ledenu kišu, dok će u Rusiji biti ledeno, uz temperature i ispod -20°C.

Iako će nakon današnjeg otopljenja, hladni front u sklopu napomenutog ciklona doneti Srbiji u sredu i četvrtak jače naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, uz manji pad temperature vazduha, maksimalne temperature ostaće u plusu i imaće vrednosti od 2 do 8°C. Sneg se očekuje na planinama, kiša i susnežica u nižim predelima Srbije, ali će uslova za sneg biti i u nižim predelima, ali bez pravog zimskog scenarija.

Sneg, Zima
foto: RINA

Dakle, oni pravi zismki uslovi ostaće nad centralnom, istočnom i severnom Evropom i nad oblašću Alpa, dok će vreme u Srbiji biti u skladu sa kalendarom, uz mešovite padavine i bez nekih ekstremnijih vremenskih događaja.

Prema vremenskoj prognozi, od petka na području Srbije biće i suvo, uz prosečne temperature za ovaj deo decembra, uz vrednosti od 5 do 10°C, čak će sledeće sedmice biti i toplije, uz temperature i koji stepen iznad 10°C.

Dakle, Srbija u narednom periodu neće biti na polarnom udaru ledenog vazduha iz istočne, centralne i severne Evrope i očekuje se vreme u skladu sa kalendarom.

Bonus video:

09:09

JOŠ SUTRA TOPLO, A ONDA NAM SLEDI NAGLI PREOKRET! Meteorolog izneo prognozu za decembar: Ovakvo vreme očekujte za Novu godinu

(Espreso/Telegraf.rs/Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.