METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO KADA STIŽE NOVI SNEG U GRADOVE: Najavio JOŠ JAČE ZAHLAĐENJE, prava ZIMA tek...
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, Profimedia

NAJNOVIJA PROGNOZA

METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO KADA STIŽE NOVI SNEG U GRADOVE: Najavio JOŠ JAČE ZAHLAĐENJE, prava ZIMA tek...

Meteorolog Marko Čubrilo je u svojoj prognozi otkrio kada će ponovo pasti sneg u gradovima

Objavljeno: 19:22h

Meteorolog Marko Čubrilo je izneo najnoviju prognozu za decembar u kojoj je otkrio kada će pasti novi sneg u gradovima.

Danas je pred nama bio pravi decembarski hladni dan, iako je bilo dosta sunca, temperatura je bilo u velikom padu.

Upozorenje RHMZ-a za današnji dan jeste u vezi sa temperaturom koja će pasti ispod -5 stepeni.

Prema navodima RHMZ-a verovatnoća za tako nisku temperaturu i mrazni dan jeste visoka, oko 70%.

lepo vreme, Zima, ljudi u beogradu, šetnja
foto: Nenad Kostić

Pred vama je sada prognoza Marka Čubrila:

Oko 8. decembra suvo i hladno, dok se od 11. do oko 16. decembra očekuje toplije od proseka uz pojavu kiše. Posle 16. decembra i dalje stoji signal za moguće zahlađenje.

- Preko Alpa se već premešta nov frontalni sistem koji će sutra posle podne usloviti formiranje sekundarnog ciklona nad severom Italije. Taj ciklon bi zatim do četvrtka posle podne preko Jadrana trebao da se premešta na severoistok. Prvo će danas usloviti dotok toplijeg vazduha, kako u nižim tako i u višim delovima atmosfere te će uslova za sneg biti samo preko 900 metara nadmorske visine - kaže meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi.

U utorak ujutru znatno slabiji i ređi mraz

Nad ostalim delom regiona promenljivo oblačno i suvo, a nad istokom Srbije u zavetrini košave (Timočka i Negotinska krajnja) tmurno i hladno. Jugoistočni vetar tokom dana u pojačanju, a duž Jadrana jugo. U utorak ujutro znato slabiji i ređi mraz,a tokom dana maksimum od +4 do +12 stepeni Celzijusa, dok će znatno hladnije biti na istoku Srbije gde se očekuje oko -1 stepen Celzijusa.

Magla, Zima
foto: Nenad Kostić

U sredu posle podne zahlađenje

U sredu će se pogoršanje prošiti i nad ostale predele te će svugde biti povremenih padavina, a kako će se ciklon polako izmeštati na istok sve veći deo regiona će ulaziti u njegov hladna sektor te će se na zapadu regiona snežna granica spustiti na oko 100 metara nadmorske visine ili u same nizije. Sa zahlađenjem u sredu posle podne i u noći ka četvrtku prelazak kiše u vlažan sneg je moguć nad Vojvodinom zapadnom i severnom Šumadijom ali u koliko i dođe do formiranja snežnog pokrivača on će biti simboličan, do 2cm i brzo će otopiti.

Predeli regiona preko 800 metara nadmorske visine bi do četvrtka uveče kada bi padavine prestale mogle akumulirati od 8 cm do 15 cm snega. Od srede posle podne jugoistočni vetar prestaje i počeće umeren do pojačan zapadni i severozapadni. U sredu maksimum od +1 na zapadu Hrvatske do oko +7 na jugu Srbije. U Timočkoj i Negotinskoj krajini i dalje oko 0 uz moguću ledenu kišu.

Sneg, Golija
foto: RINA

Petak donosi suvo ali hladno vreme

Ujutro ponegde magla i slab mraz, a tokom dana suvo, često tmurno uz maksimume od 0 do +5 stepeni Celzijusa. Za naredni vikend postepeno toplije ponovo uz jačanje jugoistočnog vetra i u nedelju maksimumi i do oko +9 stepeni Celzijusa, hladnije opet na istoku Srbije.

Od 11. decembra do oko 16. decembra promenljivo oblačno i relativno toplo, ponegde uz prolaznu kišu, sneg samo preko 800 metara nadmorske visine. Duvaće umeren, južni i jugoistočni vetar. Maksimumi iznad proseka, uglavnom do +4 do +10, na istoku Srbije oko +2 stepena Celzijusa.

Sneg
foto: RINA

Sredinom nedelje ponovo padavine, nizije bi lokalno mogle imati prolazan sneg i tanji snežni pokrivač ali u narednih 10 do 13 dana nema najave za jače zahlađenje uz trajniji sneg u nizijama regiona.

Bonus video:

06:10

VREMENSKA PROGNOZA METEOROLOGA SLOBODANA SOVILJA ZA NAREDNI PERIOD: Nakon stabilnog vremena tokom ovih 10 dana, STIŽE PROMENA

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.